ASIGURARI | Interviu

Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 17:47

Directiva Solvency II a Uniunii Europene, care va fi introdusă în 2013, va institui, printre altele, un set de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni şi va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurări, a spus miercuri preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări.

Potrivit acestei directive, societăţile îşi vor stabili riscurile şi în funcţie de capitalurile pe care le au, iar dacă vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului.

"Un impact mai mare al Solvency II poate fi înregistrat în cazul societăţilor medii. O societate este considerată medie atunci când raportează prime brute subscrise între 100 şi 1.000 de milioane euro pentru societăţile de asigurări generale, respectiv rezerve tehnice brute cuprinse între 1.000 şi 10.000 de milioane euro pentru asiguratorii de viaţă", a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

La sfârşitul lui 2007, pe piaţa de asigurări din România erau 42 de societăţi autorizate de CSA din care 35 mici şi 7 medii, conform criteriilor QIS 4.

Preşedintele CSA a precizat că, în general,"impactul Solvency II asupra activelor bilanţiere ale societăţilor de asigurare nu va fi unul major. Va avea loc o reducere a valorii rezervelor tehnice, îndeosebi în cazul activităţii de asigurări viaţă, şi se va înregistra o creştere a capitalurilor proprii".

În acelaşi timp, "cerinţele de capital pentru solvabilitate vor creşte mai ales în cazul activităţii de asigurări generale, pentru care riscul de subscriere e mai mare", a mai spus Toncescu.

Ea a adăugat că, potrivit studiului QIS 4, numărul societăţilor care ar fi nevoite să-şi mărească capitalul pentru a acoperi cerinţele de capital pentru solvabilitate şi cerinţele de capital minim nu este semnificativ.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări.

Comisia Europeană a solicitat Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (CEIOPS) să deruleze cu începere din 2005 o seriede studii de impact denumite QIS.

"Aceste studii reprezintă simulări derulate de asiguratori de pe pieţele europene pe bază de volutariat, având drept scop evaluarea impactului pe care Solvency II îl va avea asupra resurselor lor financiare. Anul acesta s-a derulat cel de-al patrulea studiu, fiind primul la care România a participat", a mai spus Toncescu.

În cadrul exerciţiului QIS 4 derulat de România, au transmis informaţii 27 asiguratori din cele 42 societăţi autorizate să funcţioneze la nivelul lui 2007. După analiza informaţiilor, CSA a decis ca numai 7 societăţi să fie incluse în raportul României pentru QIS 4.

Preşedintele CSA a precizat că, din cele 7 societăţi care au participat la chestionar, numai o societate a avut nevoie de majorare de capital pentru adaptare la directiva Solvency II.

Cele 7 societăţi subscriu 51% din valoarea agregată la nivelul de piaţă a primelor brute din asigurări generale şi constituie aproape 60% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurările de viaţă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii