BANCI | Stirea Zilei

Soldul de credite din bilanturile bancilor, la cea mai mare crestere din ultimii trei ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-28 21:25

Soldul creditului neguvernamental, adica imprumuturile acordate de banci populatiei si firmelor, a avut in noiembrie cea mai mare crestere lunara (1,9%) din ultimii trei ani, mai exact din iunie 2012, cand a avansat cu 2%, arata indicatorii monetari publicati de BNR. O octombrie a avut loc o crestere de doar 0,1%, iar in septembrie de 0,2%.

Fenomenul se datoreaza atat cresterii in continuare a stocului de credite in lei, cu 2,2% in noiembrie fata de octombrie, echivalentul a 2,4 miliarde lei, cat si a volumului de imprumuturi in valuta, cu 1,6%, echivalentul a 1,7 miliarde lei.

Cresterea soldului de credite in lei s-a datorat majorarii cu 2,1%, echivalentul unui miliard de lei, a creditelor acordate populatiei, precum si a cresterii cu 2,3% (1,3 miliarde lei) a finantarilor acordate firmelor.

In privinta stocului de credite in valuta, cresterea acestuia, o premiera a ultimilor ani, se datoreaza avansului cu 2,3% a creditelor in valuta pentru populatie, echivalentul a 1,3 miliarde lei, in timp ce finantarile in valuta pentru firme au crescut cu doar 0,8%, adica 400 milioane lei.

Cresterea stocului de credite in valuta poate fi explicata, in conditiile in care acordarea de noi imprumuturi in monede straine este restrictionata de BNR, prin manevrele facute de banci in vederea administrarii stocului de credite vechi cu probleme.

Este vorba, pe de o parte, de importul unor credite in valuta, printre care si a celor in franci elvetieni (CHF), care au fost exportate (expernalizate) in anii trecuti din diverse motive, in special pentru a evita restrictiile si normele de provizionare impuse de BNR.

Acum, unele banci, cum este cazul OTP Bank sau Raiffeisen Bank, au decis sa rezolve problema stocului de credite in CHF, prin acordarea unor facilitati pentru conversia acestora in lei, astfel ca si-au inregistat din nou in bilanturi respectivele credite, care urmeaza sa fie schimbate in lei sau euro.

In acelasi timp, alte banci, cum este cazul BCR, deruleaza oferte de restructurare a creditelor in valuta, pentru a le oferi clientilor cu probleme conditii mai bune de rambursare, prin reducerea dobanzilor.

Creditarea a crescut cu doar 23 miliarde lei in ultimii 7 ani, fata de 178 miliarde lei in cei opt ani care au precedat criza din 2008

Volumul total de credite din bilanturile bancilor a ajuns astfel in luna noiembrie 2015 la 218 miliarde lei, mai ridicat decat cel din ultimii doi ani, dar inca sub nivelurile inregistrate in 2011 si in 2012, an cand s-a inregistrat varful stocului de credite, de 229 miliarde lei.

Fata de finalul lui 2008, momentul izbucnirii crizei in Romania, cand bancile aveau credite de 195 miliarde lei, in prezent stocul de credite este cu doar 10% mai ridicat, respectiv 23 miliarde lei, dupa trecerea a 7 ani de criza, recesiune iar acum de revenire a economiei si a acordarii de noi imprumuturi.

Fata de anul precedent, stocul de credite inregistreaza in prezent o crestere de 2,3%, la fel ca in 2012, dupa scaderi de 2,7% in 2014 si de 4,1% in 2013.

In 2011, creditarea a crescut mult mai mult, cu 7,6% fata de anul precedent, 2010, cand ritmul de crestere era de 3,5%, iar in 2009 de 2,9%, in ciuda crizei economice in care intrase tara.

Dupa cum se vede in grafic, creditarea a accelerat la 55,1% pe an in 2007, in conditiile supraincalzirii economiei, insa au existat 6 ani inainte de criza, in perioda 2002-2008, cand bancile au majorat volumul de credite cu ritmuri anuale de 25%-55%, astfel incat stocul de credite a crescut de 11 ori, respectiv 178 miliarde lei, la 17 miliarde de lei in 2002 la 195 miliarde lei in 2008.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii