BANCI | Opinie

Seful PSD, Liviu Dragnea, s-a prins de (darea in) fenta lui Piperea si a PNL-istilor: o sa fim putin mai luminati la minte cand vom vedea, cu nume si prenume, cine sunt adevaratii beneficiari, cu credite de milioane de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-22 22:20

Liviu Dragnea, seful partidului de stanga social-democrat, PSD, spune ca s-a prins de fenta initiatorilor legii privind darea in plata, scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si promovata in Parlament de partidul liberal PNL, dupa ce a vazut “numele si prenumele” beneficiarilor legii, care au luat credite de peste un milion de euro sau chiar mai mari, iar acum vor sa scape de datorii prin predarea caselor catre banca.

De aceea, PSD este “ferm si fara ezitare” in sustinerea unui plafon (in forma adoptata de Senat, valoarea acestuia este de 150.000 de euro) pentru beneficiarii legii, astfel incat aceasta sa se adreseze doar cazurilor sociale, nu si milionarilor.

Reprezentantii PNL insa nici nu vor sa auda de vreun plafon, singura concesie a acestora fiind eliminarea creditelor Prima Casa din legea privind darea in plata.

Imediat dupa aparitia legii privind darea in plata, in presa au fost facute dezvaluiri cu privire la creditele de aproape un milion de euro ale avocatului Gheorghe Piperea, autorul legii privind darea in plata, si fratelui initiatorului legii, deputatul PNL Daniel Zamfir. (vezi aici detalii)

Iata ce a declarat astazi Liviu Dragnea, despre legea privind darea in plata:

“In privinta legii privind darea in plata, PSD-ul este foarte ferm si fara ezitare. Noi sustinem introducerea unei prevederi clare in lege prin care sa se spuna ca programul Prima Casa nu este afectat de aceasta lege. De asemenea, sub nicio formă nu suntem de acord cu eliminarea unui plafon. Nu ştiu dacă e vorba de plafonul de 150.000 de euro, poate e puţin mărit. Pentru că eu cred că şi ei, sau o mare parte dintre ei (liberalii - n.r.), au susţinut această lege din dorinţa de a rezolva o problemă socială, ori, peste un anumit plafon, nu mai putem discuta despre cazuri sociale. Eu cred ca un împrumut de peste un milion de euro luat de cineva nu reprezintă un caz social. Cine a luat un credit de peste un milion de euro sau poate chiar mai mult, ca sa-si faca o locuinta, nu poate fi trecut în categoria cazurilor sociale cu probleme din Romania. Înseamnă că s-a gândit că are de unde să îi dea înapoi. Nu asta ne intereseaza pe noi. Deci sub nicio forma nu renuntam la ideea plafonului.

Din cate am inteles eu, dar zilele urmatoare vom avea mai multe informatii, pentru ca le tot culegem de cateva zile, este vorba cred de putin peste 100.000 de beneficiari ai programului Prima Casa si peste 300.000 de beneficiari ai altor tipuri de credite pentru locuinte.

Cred ca alte informatii sunt importante: cat este procentul celor care au credite foarte mari, adica peste un milion de euro, si comparativ cu procentul reprezentat de numarul de persoane, care este valoarea acestor credite."

Intrebat daca legea e cu dedicatie, Dragnea a raspuns:

“In ultimele zile am primit mai multe informatii. Sper ca in perioada urmatoare sa avem mai multi acces la aceste informatii. Este foarte posibil sa apara niste informatii publice si atunci din ce in ce mai multi oameni vor intelege ca este foarte greu sa crezi ca aceasta lege s-a nascut dintr-o dorinta de a rezolva nişte cazuri sociale."

Dragnea a fost intrebat la ce informatii se refera. “Este vorba de informatii legate de evidenta acestor beneficiari, vorbesc de nume si prenume. Pentru ca daca noi ne invartim in jurul unor concepte, ne ducem dupa fenta (eu am jucat fotbal, de aceea spun). Eu cred ca acesta este subiectul important: sa vedem care sunt beneficiarii, cui foloseste, si atunci cred ca o sa fim putin mai luminati la minte si o sa judecam in consecinta”, a raspus seful PSD, cu un zambet larg (vezi foto), care parca ar prevesti surprize mari in privinta “numelor si prenumelor”.

Sunt in jur de 50 de credite de peste 1 milion de euro ale persoanelor fizice

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, a prezentat anul trecut o analiza a celor mai mari 50 de credite ipotecare acordate de banci persoanelor fizice, conform datelor înregistrate la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) si la Biroul de Credit, respectivele credite avand valori intre 1 si 5 milioane de euro (25 milioane lei). (vezi graficul)

Cele 50 de credite au o valoare de acordare de 485 de milioane de lei, din care au mai ramas de rambursat 414 milioane lei, iar garanțiile însumeaza 508 milioane de lei, mai mult decat creditele. Restantele aferente acestor credite la finalul lunii octombrie se ridica la 118 milioane lei, adica 24% din valoarea creditelor.

Valoarea expunerii (creditelor) raportata la valoarea garantiilor, adica raportul loan to value, calculat ca raport intre suma acordata din suma datorata, este de 95% in cazul sumei acordate, respectiv 81% in cazul sumei ramase de rambursat, ceea ce inseamna ca garantiile depasesc valoarea creditelor.

"Dar sunt situatii in care (vedeti punctul rosu din grafic) valoarea garantiei este atat de mica, incat indicatorul loan to value nu a putut fi pus in grafic", explica Cinteza.

"Punctele rosii de deasupra liniei, care ar reprezenta o acoperire cu garantii de 100% a creditelor, nu ar indica probleme pentru creditele respective, in sensul ca la orice dare in plata care ar fi cu garantie mai mare decat valoarea creditului, banca va incerca sa o valorifice cu speranta ca va obtine ceva superior creditului si va asigura stingerea acestuia.

Problema este insa cu acel nivel care se situeaza sub 100%, existand situatii cand valoarea creditului ar ajunge la 500% din valoarea garantiei, aceasta ajungand sa nu mai reprezinte decat o cincime din ce era initial", adauga Cinteza.

Este vorba de speculatori imobiliari

"Structura creditelor din tabel este urmatoarea: este vorba de persoane fizice care, va spun cu certitudinte, au cumparat terenuri in scop speculativ. Adica la momentul cumpararii, au sperat ca vor obtine ulterior, prin vanzare, o suma mai mare, dar a venit criza si nu a mai reusit sa-l vanda, astfel ca imprumutul a devenit restant la banca. Anumite prevederi din contract ar face persoana respectiva sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine (pentru a-si rambursa creditul obtinut).

(vezi aici alte detalii)

Comentarii

alex
of legea mea of salvarea mea
Auzi tu numa ce inseamna la PNL caz social credit de 1.000.000 de euro, incep sa-l regret pe Ponta sau ajungem sa votam cu ungurii sau cu tiganii ca ai nostri is accelasi rahat indiferent de partid, macar ne mai fura si altii.

maximus 33
management
Cum au dat bancile credite peste un milion de euro pe persoana fizica cu garantii insuficiente? Managerii lor ce au facut? Unde a fost directia de supraveghere din BNR? Este aberant ca o lege clara si corecta care se bazeaza pe insasi definitia creditului ipotecar sa fie blocata ca sa aparam niste banci care s-au jucat inconstient cu banii. Legea darii in plata este nu o lege sociala ci o lege corecta care impune bancilor responsabilitate in acordarea creditelor si o asanare a sistemului de relatii politico-bancar.

alex
care management?
Maximus credite de valori mari au primit doar politicienii astia care se dau de ceasul mortii acum sa treaca legea asta cum vor ei, ca sa iti dai seama ce curve de oameni is cand bancile le-au dat banii asa mai pe neveu o fost bine acum ca nu le-o iesit lor socotelile vor sa dea 'pierderea' inapoi. Un client de rand nu va primi niciodata credit de 500-1.000.000 eur. Managerii de banci is 'unsi' de BNR (deci oameni competenti si cinstiti nu au loc) care la randul lor sunt unsi de politic in functie ca sa iti raspund la intrebare. Romanii au cazut in plasa creditarii la fel cum au patit cu Caritas,FNI etc deci contrar credintei populare ca suntem un neam destept realitatea dovedeste exact contrariul.

mie rusine ca m-am nascut in aceasta tara
huooooo
o tara de cacat......huoooooo

bogdan
banciile si prima casa anunta noua CRIZA majora
http://www.diacaf.com/stiri/economic/unde-dai-si-unde-crapa-legea-darii-in-plata_40377607.html Totul este o manipulare tot ca bancile sa marcheze profituri uriase!!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii