BANCI | Interviu

Seful MasterCard: Noile tehnologii vor produce in curand o adevarata revolutie pe piata bancara, dar si in alte industrii, inclusiv in administratia publica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-26 23:57

Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania in cadrul MasterCard, avertizeaza ca atat piata bancara, dar si alte industrii, precum telecomunicatiile, transporturile, comertul, posta si chiar administratia publica, vor trece in viitorul apropiat printr-o adevarata revolutie tehnologica ce va schimba dramatic nu doar modul de furnizare a serviciilor, cat mai ales relatia companiilor si autoritatilor cu clientii si intreaga populatie.

Iar bancile, atentie, par destul de nepregatite pentru noile provocari, intrucat viteza cu care se misca pentru a adopta inovatia lasa de dorit, situatie de care ar putea profita alti concurenti din afara industriei bancare, precum firmele de tehnologie sau de plati, asa cum se intampla pe pietele dezvoltate, precum cea din SUA.

“Noile tehnologii avanseaza rapid si cred ca vom asista in curand la o adevarata revolutie cu privire la modul in care acestea vor schimba serviciile bancare, de telecomunicatii, transporturile, comertul sau alte industrii, inclusiv administratia publica. Ma astept sa se intample ceva relevant chiar in acest an, vor fi proiecte importante atat in parteneriat cu bancile, dar si cu parteneri non-traditionali, precum firme de telefonie mobila, postale si curierat, dar si cu Ministerul Finantelor”, spune Vladimirescu, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Seful MasterCard ne ofera si cateva exempe despre cum va arata sau cum se dezvolta deja aceasta revolutie tehnologica.

Cum am putea plati taxiul

Iata de exemplu cum am putea plati taxiul: “Recent am fost in Israel, unde am platit diverse servicii, de la taxi la hotel, fara sa vad macar cum arata un shekel, moneda locala. Inainte de a lua taxiul de la aeroport, mi-am descarcat pe telefonul mobil o aplicatie pentru taxi, in care mi-am introdus datele cardului. Taxiul avea wireless, astfel ca am putut plati cursa fara probleme cu respectiva aplicatie, inclusiv bacsisul, iar factura mi-a fost trimisa pe e-mail. Mai mult, aplicatia mi-a aratat traseul ce urma sa-l fac pana la destinatie, evitand riscul de fi plimbat aiurea, dar si numele si fotografia soferului si numarul taxiului”.

Vladimirescu considera ca si la noi s-ar putea dezvolta intr-un mod asemanator industria transporturilor, iar un rol important aici l-ar putea juca firmele de telecomunicatii, care ar putea oferi taximetristilor infrastructura de comunicatii necesara pentru acceptarea platilor cu noile aplicatii mobile.

“Cu doar cativa ani in urma ne gandeam sa punem POS-uri in taxiuri, dar astazi aceasta nu mai este o solutie, aplicatiile mobile fiind alternativa evidenta”, spune seful MasterCard.

De altfel, si in Romania exista o serie de aplicatii pentru taxiuri iar una chiar permite si plata cursei.

MasterCard este un deschizator de drumuri pentru noile tehnologii in Romania, unde a lansat o serie de proiecte in premiera europeana si mondiala, cel mai recent fiind portofelul electronic dezvoltat in parteneriat cu procesatorul de plati online si prin SMS, Netopia. Recent, respectivul portofel a fost integrat in e-wallet-ul MasterPass, pentru a permite comerciantilor si clientilor care lucreaza cu Netopia sa poata plati oriunde in lume, online sau offline prin coduri QR.

“In acest an cred ca numarul de wallet-uri in care ne vom putea inrola cardurile va creste sensibil, sper ca multe sa fie integrate in reteaua MasterPass, iar in paralel vom vedea si un avans considerabil al numarului de comercianti care sa accepte platile cu aceste portofele electronice”, spune Vladimirescu.

O alta dovada a dezvoltarii noilor tehnologii o gasim la Sibiu, unde 15% dintre biletele in autobuze se platesc cu cardurile contactless MasterCard, un procent foarte mare, dublu fata de anul precedent, dar si la Bucuresti, unde accesul la metrou se poate face in mod asemanator, rapid si fara a fi necesara introducerea codului PIN.

Guvernul roman lanseaza in premiera mondiala proiectul de plata a taxelor cu cardul online

Iar cea mai recenta premiera mondiala este proiectul Ministerului Finantelor de a deveni acceptator de plati cu cardul, astfel incat toata lumea sa-si poata plati impozitele si diversele taxe online, de oriunde s-ar afla si oricand, fara sa mai stea la coada la ghisee, introducand doar datele cardului pe o platforma de plati online dedicata.

Utilizarea aplicatiilor de pe telefonul mobil pentru diverse plati, dar si a cardurilor pentru noi tipuri de tranzactii, precum taxele si impozitele datorate statului, nu aduc beneficii doar utilizatorilor, care scutesc astfel timp pretios pe la ghisee, ci si comerciantilor, furnizorilor de servicii si statului.

Pe de o parte, atat firmele private cat si statul vor incasa astfel mai mult, intrucat platile electronice, datorita simplitatii si modului convenabil si rapid in care se efectueaza, stimuleaza tranzactiile.

Dar poate ca un castig mai mare pentru Romania este reducerea economiei subterane, intrucat orice plata cu cardul, la ATM, POS, online sau prin telefon, inseamna o plata fiscalizata si cu trasabilitate.

“Pana acum discutam mult despre economia subterana, dar fara sa stim exact cat de ampla este si care este legatura intre platile electronice si economie, desi cu cat sunt mai putine platile electronice, cu atat mai extinsa este economia gri. De aceea am comandat un studiu care a relevat o corelatie de 80% intre cele doua”, spune Vladimirescu.

De ce am putea avea mari surprize la loteria bonurilor fiscale

“Cu stupoare am mai constatat ca in Romania o mare parte din casele de marcat nu sunt fiscalizate, adica nu sunt intregistrate la ANAF, conform procedurii. De aceea, cred ca multe lume va avea surpriza, la loteria bonurilor fiscale, pe care noi am sugerat-o guvernului in cadrul unui plan de 10 masuri de reducere a economiei gri, ca bonurile fiscale primite de la diverse magazine sunt doar niste tichete de valoare, desi arata ca un bon”, crede seful MasterCard.

Studiul mai arata ca daca guvernul implementeaza cele 10 masuri propuse concomitent pe o perioada de 3 ani, in urmatorii 5-7 ani statul va beneficia de incasari suplimentare de 14 miliarde de euro, ceea ce inseamna o scadere cu 10 puncte a economiei subterane.

Iar autoritatile au devenit constiente de aceste avantaje, astfel ca a inceput sa implementeze o parte dintre aceste masuri propuse de sectorul privat, masuri care, de altfel, sunt “de bun simt”, nu este vorba de ceva neobisnuit: loteria fiscala, scaderea TVA, case de marcat online.

In concluzie, lucrurile se misca si la nivelul autoritatilor: guvernul este interesat de adoptarea noilor tehnologii si face si dovada implementarii primelor masuri in acest sens, ba chiar si banca de stat CEC Bank a devenit una dintre cele mai inovatoare: prima banca din Europa care a implementat serviciul Money Sent pentru transferul de bani de la ATM si emitenta de carduri contactless.

Seful MasterCard se asteapta la sinergii si din partea firmelor private din diverse domenii, atat bancile cat si firmele telecom, posale si comercianti.

“Ar trebui sa cream surprize, e momentul prielnic pentru asa ceva”, adauga el.

Sa ne pregatim, asadar, de surprizele noilor tehnologii in acest an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii