BANCI | Opinie

Seful Erste Bank: situatia din Romania este foarte nefericita

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-04 09:08

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca situatia din Romania este foarte nefericita, pentru ca lucrurile se misca prea incet. El s-a plans de ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si logistica.

Un analist al bancii americane JP Morgan l-a inrebat pe Treichl, in cadrul conferintei prilejuite de rezultatele financiare ale bancii, cum vede situatia economiei romanesti si cum ar putea fi afectata banca in situatia unei scaderi a ratingului de tara.

Analistul JP Morgan a spus ca este posibil un derapaj fiscal in Romania, din cauza cresterilor de pensii si salarii, in conditiile in care exista un deficit structural de peste 3% din PIB iar cresterea economica scade, astfel ca unii analisti sunt ingrijorati de o posibila scadere a ratingului tarii, la finalul anului viitor

Ce a raspuns Andreas Treichl:

“Probabil ca stiti care este opinia mea in general despre politica din Romania. Cred ca este o situatie foarte nefericita ca lucrurile nu avanseaza acolo. Poate ca am devenit plictisitor tot repetand acelasi lucru in ultimii 12 ani despre problemele reale ale tarii, dar cu toate acestea nu sunt schimbari importante. Tara are o mare sansa sa performeze mai bine, daca va putea sa-si puna in valoare atuurile, care sunt o combinatie intre o forta de munca de calitate si costuri scazute. Insa exista o mare lipsa a logisticii si a investitiilor in infrastructura. Lucrurile se misca, dar prea incet.

Avem o mica speranta ca situatia va avansa mai bine anul viitor, cand Romania preia presedintia UE, ceea ce ar putea fi un imbold pentru finalizarea unor proiecte de care este nevoie disperata. Pe de alta parte, sunt si cateva evolutii pozitive in privinta investitiilor straine, unde se vede un avans destul de important in industrii care nu au legatura cu cea a automobilelor. Vedem chiar un mic fenomen de re-emigrare in Romania, dar ramane problema de baza, a imbatranirii populatiei, precum si cea a cresterii economice bazata pe consum.

Dar pana acum, Romania a mentinut o relativa buna pozitie in privinta indicatorilor macroeconomici majori, precum pastrarea datoriei publice la un nivel foarte scazut, precum si un deficit de cont curent, in prezent de 4%, mult mai mic decat inainte de criza din 2008, cand a ajuns la 15%.

Vom vedea in urmatorii doi ani cum se va descurca Romania. Ceea ce nu va impacta obligatoriu activitatea BCR, care acum este intr-o perioada de crestere, dupa o scadere in anii precedenti, ceea ce-i va permite sa-si imbunatateasca rezultatele, chiar daca vor fi niste indicatori macroeconomici descurajanti. Sunt ferm convins de acest lucru.”

Avem cel mai mare deficit bugetar din regiune

Deficitul bugetar al Romaniei este estimat de Erste Bank la 3,4% din PIB in acest an si 2,9% anul viitor.

Dupa cum se vede si in grafic, Romania are cel mai mare deficit bugetar, fiind urmata de Ungaria, cu 2,3%, si Slovacia, cu doar 0,8%, in timp ce Cehia are surplus bugetar.

Datoria publica a Romaniei este estimata la doar 35% din PIB in acest an si 36% anul viitor, printre cele mai mici din regiune, dupa Cehia, cu 33%. In Ungaria este 73% iar in Slovacia 49%.

In privinta cresterii economice, PIB-ul din Romania este asteptat sa aiba o performanta de 3,8% in acest an si 3,4% in 2019, sub nivelurile din Ungaria (4,3% si 3,5%) si Slovacia (3,9% si 4,2%), dar peste cel din Cehia (3,5% si 3%).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii