BANCI | Stirea Zilei

Sectorul bancar a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, seful Bancii Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-16 22:04

Sectorul bancar romanesc s-a recuperat complet dupa criza din urma cu 10 ani si a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, detinuta in majoritate de firme si persoane fizice romane si care a ajuns cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor, inaintea BCR, dupa preluarea Bancpost.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca ritmul de crestere al creditarii l-a depasit pe cel al PIB-ului, care a scazut spre potential, de la 7% anul trecut la 4% in prezent, iar finantarile acordate de banci firmelor ar putea deveni noul stimul de crestere economica, dupa epuizarea stimulilor fiscali. (vezi aici detalii)

Sectorul bancar romanesc inregistreaza in prezent profituri record, peste cele din perioada de euforie din anii 2007 si 2008, fiind insa acum mult mai bine capitalizat, cu o rata de solvabilitate de aproape 20% in medie, si o lichiditate ridicata, datorita unui volum ridicat de depozite ale populatiei si firmelor, raportul credite/depozite fiind de 75%.

Seful BT a mentionat si ca bancile romanesti si-au rezolvat problemele creditelor neperformante, rata de neperformanta (NPE ratio) scazand la 6,16% in martie 2018, de la aproape 30% dupa criza din 2008.

Banca Transilvania are un raport cost/depozite si mai mic, de 66%, in timp ce rata de adecvare a capitalului este de 22,41%, peste media sistemului bancar.

NPL ratio este 2,95% iar rata de acoperire cu provizioane si garantii imobiliare 120%, iar NPE ratio a scazut la 5,95% in iunie 2018, cu 85% rata de acoperire cu provizioane.

In privinta finantarii economiei reale, Banca Transilvania si-a majorat cu un miliard de lei creditele acordate IMM-urilor si firmelor mari in prima parte a anului. (vezi aici detalii)

Omer Tetik a precizat ca cererea de credite din partea IMM-urilor si firmelor a inceput sa creasca in trimestrul doi, in timp ce cererea de credite din partea populatiei s-a mai temperat, insa se mentine la un nivel ridicat.

Banca Transilvania a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii