BANCI | Interviu

Sebastian Vladescu: Erste Bank nu se califica pentru administrarea Fondului Proprietatea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-08 18:51

Licitaţia internaţională pentru desemnarea societăţii de administrare a Fondului Proprietatea (FP) nu are conotaţii politice, iar dacă viitorul guvern va modifica structura comisiei, decizia îi va aparţine în totalitate, a declarat luni şeful comisiei FP, Sebastian Vlădescu.

"Procesul desemnării societăţii de administrare a Fondului Proprietatea nu are conotaţii politice. Dacă viitorul guvern va modifica structura comisiei de selecţie a administratorului, decizia îi aparţine, însă procesul de selecţie nu este unul politic", a spus Vlădescu.

Şeful comisiei de selecţie a administratorului FP a condus comisia pentru privatizarea Băncii Comerciale Române (BCR), însă a subliniat că "acest fapt nu va influenţa decizia în favoarea Erste" şi a adăugat că, din câte ştie, "Erste nu se califică, potrivit legislaţiei române".

"Eu nu am preferinţe, iar ceea ce se vehiculează în presă sunt acţiuni lipsite de sens. Din punct de vedere al comisiei de selecţie, nu există date confidenţiale ale licitaţiei internaţionale", a mai spus Vlădescu.

Guvernul a aprobat pe 15 octombrie, printr-o Hotărâre, caietul de sarcini, calendarul şi regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru selectarea societăţii care va administra Fondul Proprietatea, însă Hotărârea de Guvern privind aprobarea regulamentului de organizare a licitaţiei şi a caietului de sarcini a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, la aproximativ două luni de la avizul guvernului.

"Întârzierea a fost pentru că am încercat ca toate documentele pentru selectarea administratorului să se armonizeze cu legislaţia română, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avut mai multe observaţii. Am avut o corespondenţă de sute de pagini cu CNVM", a adăugat Vlădescu.

Şeful comisiei de selecţie a administratorului a subliniat că s-a discutat foarte mult despre o structură care să fie în conformitate cu legea română şi, în acelaşi timp, să poată fi acceptată la licitaţie, adăugând că "s-a lucrat foarte mult la traducerea termenilor economici din engleză în română şi din română în engleză".

"Martie este un orizont de timp presant pentru selectarea administratorului. Dacă cel selectat nu este autorizat, se va relua întreg procesul de selecţie. În mod cert, vor exista clauze de renegociere cu administratorul", a explicat Vlădescu.

Sebastian Vlădescu a mai spus că are emoţii pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele 6-12 luni în România şi că în procesul de selecţie a managerului FP contează faptul că România nu mai este încadrată la categoria "investment grade" a unor agenţii de rating.

La finalul lui octombrie, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele în lei pe termen lung, la 'BBB-', toate cu perspectivă negativă, ca urmare a problemelor de finanţare. După două săptămâni, Fitch a scos România din categoria statelor cu calificativ "investment grade" prin coborârea ratingului pentru credite pe termen lung în valută, cu două trepte, la BB+, de la BBB, arată Reuters.

Coborârea ratingului de ţară şi mai ales scoaterea din categoria "investment grade" reprezintă un grad sporit de risc, ceea ce atrage o scumpire a creditelor pe care le poate contracta România, ca stat sau prin companiille sale, pe piaţa internaţională.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii