BANCI | Interviu

Scandal intre banci din cauza dobanzilor prea mari la depozitele in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 14:03

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a găsi o modalitate de limitare a dobânzilor la depozite, a declarat pentru NewsIn preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, în condiţiile în care unele bănci sunt dispuse să plătească dobânzi negociate cu mult peste cele standard.

"Vom discuta problema atât în cadrul ARB, cât şi cu BNR, pentru a găsi o formulă de limitare a dobânzilor. Nu avem, deocamdată, o soluţie agreată, dar am putea stabili o anumită marjă", a adăugat Gheţea, citat de NewsIn.

În acelaşi timp, ARB doreşte clarificarea legislaţiei în privinţa depozitelor cu dobândă negociată, negarantate de stat, prin impunerea unor restricţii care să stopeze politicile unor bănci de a accepta, în cazul sumelor mari, să plătească dobânzi fabuloase clienţilor.

"Depozitele persoanelor fizice şi juridice, inclusiv entităţi fără personalitate juridică, care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, în cazul falimentului unei bănci, potrivit legislaţiei în vigoare.

Pe lângă această categorie, există o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar nu garantează sumele depuse la bănci, printre care "depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi".

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu, a declarat, pentru NewsIn, că reprezentanţii ARB doresc o reglementare mai strictă pentru stabilirea dobânzilor la depozite.

"Ei au ridicat problema limitării dobânzilor negociate la depozite, pentru a stopa politicile practicate de unele bănci, de a plăti dobânzi fabuloase la resursele atrase. ARB doreşte o reglementare, cu atât mai mult cu cât, pe acest segment, spre deosebire de cel al creditării, nu există linii de stabilite a dobânzilor de către bănci", a spus Vulpescu.

În piaţă, dobânzile standard plătite de bănci pentru depozitele la termen au sărit de 15% pe an la lei şi de 7% la euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienÈ›ii se aÈ™teaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienÈ›ii să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflaÈ›ie È™i dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare È™i înÈ›elegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii