ECONOMIE | Analize economice

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-03-30 19:20

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), până la 3.698 lei (748 euro la cursul din luna februarie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Paradoxal, chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (8,35%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL - a revenit marginal în domeniul pozitiv (+0,5%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 8,9%!).

De reținut, pe fondul stabilității cursului de schimb, suma medie încasată lunar în euro a urcat de la 696 € la 748 €. Chiar și ajustat cu inflația de 5,1% din Zona Euro, salariații români au consemnat o creștere cu 2,3% a puterii de cumpărare la mărfurile din import. Ceea ce, dincolo de creșterea prețurilor la resursele energetice, a contribuit la majorarea cu 80% a deficitului comercial ian.22/ian.21.

După ajustarea cu nivelul local al preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.380 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Salariul real de referinţă a pierdut 14,6 puncte procentuale față de luna precedentă și a ajuns la 225,4% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat în sectorul HoReCa (+18,2% nominal și +9,1% ca putere de cumpărare, prin efect de bază favorabil, dat tocmai de veniturile foarte mici de anul trecut), telecomunicații și comerț (ambele cu un avans nominal de circa 12% și de 3,4% în termeni reali).

Pe plus ca putere de cumpărare mai figurează sectoare-cheie precum industria prelucrătoare, serviciile administrative (ambele cu +2,6% în termeni reali, unde majorările nominale de 11,2%, au depășit nivelul inflației), agricultura și silvicultura (+2,2%), construcțiile (+2,1%) și sectorul de tehnologia informației (+1,8%).

În același timp, intermedierile financiare și asigurările, cercetarea-dezvoltarea (ambele cu -0,4%) și distribuția de apă, salubritatea, gestionarea deșeurilor (-0,7%) au trecut la limită în domeniul negativ. Unde s-au cantonat activitățile de transport și depozitare (-1,7%), prelucrarea țițeiului (-5,6%) și industria extractivă (-11%).

Paradoxal în condiții de pandemie, sănătatea și asistența socială s-au situat pe minus chiar și în termeni nominali (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior și -8,4% ca putere de cumpărare).

Sub învățământ (+6,7% nominal dar -1,5% în termeni reali) și administrația publică (+2,1% nominal și -5,7% real), toate domeniile bugetare fiind pe pierdere în termeni reali.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii