ECONOMIE | Analize economice

Salariul mediu in scadere, dar puterea de cumparare a ramas pe plus, in august 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-28 06:58

Câștigul salarial mediu brut din luna august 2021 a fost de 5.688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 58 lei (tot -1,6%), până la 3.487 lei (720 euro la cursul din luna septembrie 2021). Totuși, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a urcat ușor, până la +1,2%. Trendul de scădere va fi reluat din luna septembrie, în condițiile în care inflația anunțată a depășit așteptările.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.286 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este cea mai mică valoare din ultimele șase luni. Salariul real de referinţă a scăzut cu 1,8 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 223,0% față de cel stabilit ca reper statistic, din octombrie 1990.

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul HoReCa (+15,1% nominal și +9,4% în termeni reali), dar acesta a rămas la coada salariilor din România (1.962 lei) iar majorarea a apărut doar prin raportarea la scăderea pronunțată din perioada de la debutul pandemiei. Podiumul a fost completat în luna august de tehnologia informației (+12,7 nominal, respectiv +7,1% ca putere de cumpărare) și de industria extractive (+12,5%, respectiv +6,9%).

Urmare a politicii bugetare care urmărește reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul în sectorul public, salariile medii au scăzut în toate cele trei sectoare principale de stat, învățământul, administrația și sănătatea s-au plasat toate pe minus (chiar -7,6 % ca putere de cumpărare în cazul sectorului sanitar, deși acum suntem în plin val pandemic).

De reținut și poziționarea altor domenii, precum cercetare-dezvoltare (-0,2%), distribuția apei, salubritate, deșeuri (-0,5%), telecomunicații (-1,4%) și tranzacțiile imobiliare (-4,1%) în situația de scădere a puterii de cumpărare, deoarece creșterea nominală a salariilor încasate s-a situat sub nivelul indicelui de creștere a prețurilor.

Dată fiind tendința imprimată de sectorul de stat, inflația ajunsă deja la 6,29% în septembrie va eroda veniturile nominale iar media pe economie riscă să intre pe minus.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii