ECONOMIE | Institutul National de Statistica

România, pe locul 4 în UE la creșterea costului cu forța de muncă în T2 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-30 09:08

România s-a situat pe locul 4 în UE în ceea ce privește creșterea costului orar cu forța de muncă ( date nominale ajustate sezonier), potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cu un nivel de +11,7%, am fost devansați în acest clasament de vecinele Ungaria (+14,9%) și Bulgaria (+14,6%), urmate de Lituania (+12,4%).

Aceste trei țări au trecut pragul recomandat la nivel european prin tabloul de bord al dezechilibrelor macroeconomice (maxim +12% pentru zona non-euro și +9% pentru statele membre ale acestei zone). Ceva mai jos decât noi s-au situat Polonia (+11,1%) și Estonia (+10,1%, dar peste limita menționată).

La polul opus s-a situat, de departe, Grecia, unde avansul costului cu forța de muncă a fost de doar 0,8%, de cinci ori mai redus decât media Zonei Euro (+4%) și departe de situația pe ansamblul UE (+4,4%).

Reamintim că România a avut în 2021 un nivel al costului orar cu forța de muncă de numai 8,5 euro (dublu față de anul 2008). Mai jos decât noi s-a aflat doar Bulgaria (7 euro/oră) iar peste noi Ungaria (10,4 euro/oră), două țări baltice – Letonia (11,1 euro/oră), Lituania (11,3 euro/oră) -, între care s-a intercalat Croația (11,2 euro/oră) și Polonia (11,5 euro/oră).

Pentru referință, menționăm că nivelul mediu din UE a fost de 29,1 euro/oră iar cel din Zona Euro de 32,8 euro/oră, adică de aproape patru ori mai ridicat decât la noi, ceea ce lasă un spațiu important pentru creșterile salariale ulterioare, odată cu atingerea unui nivel mai ridicat de convergență economică.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii