ECONOMIE | Stiri economice

România, alături de Portugalia și Ungaria la PIB/locuintor in 2022, cu 77% din media UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-24 08:18

România s-a situat anul trecut pe locul 20-22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, alături de Portugalia și Ungaria, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat.

Cu 77% din media europeană consemnată pentru 2022, am depășit Letonia (74%) și Croația (73%), la o distanță semnificativă de Grecia (68%), Slovacia (67%) și Bulgaria (59%).

Imediat deasupra noastră figurează Polonia (79%) și ceva mai sus este poziționată, în pierdere semnificativă de nivel de trai, Spania (85%). Aceasta a fost întrecută de patru state din fostul bloc estic: Estonia (87%), Lituania (90%), Cehia (91%) și Slovenia (92%).

Aceste date țin cont de ajustarea rezultatului nominal cu nivelul prețurilor din fiecare țară.

Cele mai mari valori ale PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard (pentru a permite o comparație corectă a puterilor de cumpărare), s-au înregistrat în Luxemburg (261%) și Irlanda (224%), dar aceste țări au situații particulare, care amplifică oarecum artificial rezultatul economic raportat.

În Luxemburg lucrează un număr relativ mare de cetățeni rezidenți din statele înconjurătoare, care contribuie la PIB și ale căror cheltuieli de consum sunt înregistrate în țara de origine. Irlanda beneficiază de prezența unor multinaționale de top care dețin drepturi intelectuale și de mutarea sediului unor companii ca urmare a Brexitului.

Dintre celelate state occidentale, Danemarca (136%) și Olanda (130%) au „prins” pragul de 130%. Ele sunt urmate de Austria (125%, de la 121% anterior) și Belgia (121%), situate peste cota de 120%. Sub care figurează Suedia (119%, în scădere de la 123% anterior) și Germania (117%), cea mai mare economie a Zonei Euro (zonă aflată la 104% din media UE), aflată la o distanță semnificativă de Franța (101%) sau Italia (96%).

De reținut, datele flash publicate doar a a doua oară în această formă de statistica europeană la interval de trei luni de la finalul anului precedent vor fi revizuite la mijlocul anului curent. Atunci se va anunța și celălalt indicator important pentru nivelul de trai, consumul individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), unde România stă chiar ceva mai bine. 

Taguri: statistici economice  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii