ECONOMIE | Analize economice

Romania este singurul stat din regiune care si-a majorat datoria publica in 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-25 09:56

România este singurul stat din regiune care și-a majorat datoria publică pe parcursul anului trecut, de la 34,7% în T4 2018 până la 35,2% în T4 2019.

Bulgaria și Croația, candidate la adoptarea euro într-un orizont de timp relativ scurt și Cehia, care are PIB-ul și datoria publică similară cu ale noastre ca mărime, au performat spre o diminuare cu două procente.

Polonia, cea mai apropiată de noi ca dimensiune și structură a economiei, s-a apropiat de o diminuare cu trei procente iar Ungaria, sub imboldul de a coborî sub ștacheta fixată la 60% din PIB s-a ajustat cu aproape patru procente.

De reținut, acestea două din urmă sunt cele care ne aduc printre cele mai mari deficite în relațiile comerciale.

Fără a mai intra în multe detalii, ar trebui să reținem că 24 de state din cele 27 membre UE și-au redus în 2019 datoria publică, semnalul dat de Germania, care și-a redus sistematic și substanțial nivelul acestui indicator de la 75,3% la începutul lui 2015 până sub pragul de 60% la finele anului trecut fiind luat foarte în serios.

Cu alte cuvinte, forțarea consumului la noi peste posibilitățile date de producția internă a condus indirect la achitarea unei părți semnificative din datoria externă a unor țări foste colege de bloc socialist cu banii consumatorilor români.

Situația arată că, dacă tot ții morțiș să reinventezi roata pe bază de „wage-led growth” ar fi bine să fii atent să nu iasă „pătrată”.

Astfel, țările care au fost mai moderate cu politica salarială și pensiile au chivernisit mai bine banii și se află într-o postură mai avantajoasă acum, la prelungirea pe termen încă nedefinit a crizei pandemice.

Cum s-ar spune „așa cum îți așterni, așa dormi”. Doar că noi am dormit înainte de criză și acum ne-am deșteptat cam târziu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii