ECONOMIE | Analize economice

Romania are a treia pondere in inflatia UE, dupa Zona Euro si Polonia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-05 12:45

România figurează pe locul al treilea după Zona Euro și Polonia ca influență asupra evoluției prețurilor la nivelul UE calculată pentru anul 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator de inflație armonizată include 12 grupe de produse și servicii și este bazat pe consumul dintr-o țară, indiferent de rezidență.

Desigur, dincolo de nivelul de dezvoltare, care implică un consum mai mare sau mai mic pe persoană, intervine și mărimea populației la nivel național.

Ceea ce explică în bună parte de ce apărem peste țări clar mai dezvoltate decât noi precum Suedia (cu o populație cam de patru ori mai redusă) sau Cehia (cu o populație pe jumătate).

De remarcat faptul că ponderea României in inflatia UE s-a dublat, practic, din 2012 încoace (de la 1,641% la 3,208%).

Ceea ce reflectă majorarea puternică a consumului, mult peste avansul înregistrat în termeni reali de rezultatul economic exprimat în PIB, chiar dacă și-a spus cuvântul și procesul de convergență a prețurilor.

Astfel, indicele prețurilor determinat pentru consumul individual efectiv a urcat de la 47,1% din media UE27 până la 49,7% în 2018. Cu observația că ponderile calculate pentru diverse produse și servicii la nivel național într-un anumit an pe baza anchetelor derulate la nivelul gospodăriilor populației sunt utilizate efectiv peste doi ani.

Așadar, nu doar prețurile din UE influențează prețurile de la noi. Întrucât ne constituim într-o parte tot mai semnificativă a consumului la nivel european, și prețurile de la noi influențează tot mai mult indicele de inflație din Uniune. Ceea ce va atenua pe viitor într-o măsură tot mai mare evoluțiile raportate la media din care facem parte.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii