BANCI | Interviu

Reduceri masive de personal la BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-04-15 20:03

Numarul de angajati ai BCR, cea mai mare banca din Romania, detinuta de Erste Bank, a scazut substantial anul trecut, tendinta ce se va mentine si pe parcursul acestui an, se arata intr-un raport prezentat investitorilor de presedintele bancii austriece Andreas Treichl.

Astfel, numarul angajatilor BCR a scazut in 2007 de la 11.091 persoane la 9.697 de persoane. Pentru 2008, BCR prevede o reducere a personalului cu aproape 1.500 de angajati, pana la 8.200 de persoane.

Reducerea personalului face parte din planul de eficientizare si integrare a BCR in cadrul standardelor grupului Erste Bank. Potrivit prezentarii presedintelui grupului, rducerea de personal cu 12,3% in 2007 s-a realizat printr-o migratie interna mai mare si o scadere a costurilor cu angajarile.

Restructurarea BCR s-a realizat si prin extinderea centralizarii a activitatilor non-vanzari, prin separarea diviziilor de vanzari de cele de risk management si prin cresterea eficientei vanzarilor, ca urmare a trainingurilor de produse.

Ratingul actiunilor Erste Bank, in scadere

Dincolo de profitul urias obtinut anul trecut de Erste Bank cu BCR, grupul austriac trebuie sa plateasca pe de alta parte. Este vorba, in primul rand, de faptul ca banca s-a vazut cu ratingul actiunilor scazut de catre Deutsche Bank, ca urmare a riscurilor vazute de banca germana pe care le are Romania si Ungaria in contextul degradarii indicatorilor macroeconimic.

Sentiment pesimist cu privire la Erste Bank

De ce sunt analistii atat de pesimisti cu privire la Erste Bank? a fost intrebat Treichl de catre un investitor. Exista fisuri serioase ascunse undeva in aceasta afacere?

Treichl: "Nu exista nici o problema ascunsa in modelul nostru de afaceri. Insa, ca urmare a consecintelor crizei subprime, se pare ca piata are o pozitie critica fata de tarile emergente si in consecinta asupra CEE. Insa noi nu impartasim aceasta idee".

Multi analisti spun ca Erste Bank are un grad de risc ridicat

Intr-adevar, admite Treichl, unii analisti spun ca avem un grad de risc ridicat. Dar e important sa facem calcule corecte, in special cu privire la activele reale, tangibile. Trebuie luate in calcul si activele si capitalul minoritar al grupului, iar activele supraevaluate ar trebui luate in calcul doar in privinta ultimelor achizitii si nu pentru cele a caror valoare este putin probabil sa scada. Daca faci un calcul corect, atunci procentul de risc nu este chiar atat de mare ca cel indicat. Mai mult, vanzarea companiei de asigurari va intari capitalul social al grupului, adauga Treichl.

Creditele neperformante s-au dublat la BCR

Nu lipsit de importanta este si faptul ca numarul creditelor de consum neperformante (nerambursate) acordate de BCR s-a dublat anul trecut, reprezentand 3% din portofoliu. Care este motivul?

Andreas Treichl: "Acest fenomen a fost cauzat in principal de faptul ca nu am mai asigurat creditele de consum fara garantii, acestea fiind reintegrate in portofoliul de credite al bancii. Ca atare, nu suntem ingrijorati de acest fapt."

Gradul de indatorare redus diminueaza riscul valutar

Intrebat despre riscul potential al fluctuatiilor cursului valutar din Romania, Treichl a sugerat ca acest risc este diminuat intrucat gradul de indatorare a BCR in privinta creditelor acordate este redusa.

Astfel, Treichl a precizat ca gradul de indatorare mediu al BCR este de 50-60%, iar in privinta creditelor ipotecare de numai 40%. "O analiza senzitiva arata ca leul, care in prezent se tranzactioneaza la 3,61 lei pentu un euro, ar trebui sa se deprecieze pana la 5,9 lei pentru un euro (adica de peste 60%) pentru a avea o deterioare substantiala a portofoliului de credite de consum", a precizat Treichl.

BCR a pierdut si cota de piata, insa vrea sa o recastige

De asemenea, BCR a pierdut anul trecut din cota de piata, ca urmare a extinderii agresive a altor banci concurente in Romania si in conditiile in care BCR a trecut prin procesul de restructurare. Ce spune Andreas Treichl: "Este adevarat ca am pierdut cota de piata, insa dintr-o pozitie dominanta in Romania. Acest fapt este cauzat in parte de implementare planului de integrare care a afectat toate laturile afacerii. Intrucat acest program de integrare se apropie de finalizare, ar trebui sa vedem o stabilizare sau chiar o crestere a cotelor de piata pe anumite produse".

De altfel, dupa cum a demonstrat deja si BCR, prin profitul mare obtinut anul trecut, Erste Bank se bazeaza in mare parte pe cresterea pietelor din tarile din estul Europei. Treichl: "Principalul potential de crestere a Erste Group in urmatorii ani se bazeaza pe credinta ferma ca toate tarile din sud-estul Europei care au aderat la UE in urmatorii ani vor deveni mult mai bogate iar noi suntem perfect pozitionati pentru a beneficia de acest fapt."

BCR Chisinau se extinde

In privinta sucursalei BCR Chisinau, Treichl spune ca nu are de gand sa o vanda, ci sa extinda activitatile bancii de acolo: "Cu siguranta nu intentionam sa vindem BCR Chisinau. Vom incerca sa dezvolaltam activitatea acesteia".

Erste Bank va avea o structura tip holding

O alta problema cu care se confrunta Erste Bank, cauzata de extinderea puternica din ultimii ani, este cea de administrare a noilor structuri preluate. Andreas Treichl: "Grupul Erste a crescut enorm in ultimii 10 ani. Cred ca am dovedit ca putem intr-adevar sa ne adaptam schimbarilor si sa controlam procesele de tranzitie. Cu toate ca numarul angajatilor a crescut cu peste 40.000 de oameni. Pana in 2007 nu am adaptat structura noastra la noul volum al grupului, insa urmeaza sa stabilim o structura tip holding. Insa aceasta este doar o structura. Ea trebuie facuta sa functioneze prin introducerea unei noi culturi de grup. Avem sansa sa devenim o adevarata banca central europeana si vom realiza acest lucru cu ajutor programelor de resurse umane (de dezvoltare, mobilitate...). Facem fata multor probleme insa cred ca vom deveni prima banca central europeana veritabila."

Lupta cu principalul competitor, BRD

Se stie ca BRD s-a dovedit, si in primul an dupa preluarea BCR de catre Erste, mai competitiv in privinta profitului obtinut, precum si a numarului de unitati. Insa BCR are ambitia sa ajunga din urma BRD, care si-a inceput activitatea in Romania inca din 1999, spre deosebire de noul BCR-Erste, lansat in 2006. "La finalul anului vom ajunge din urma BRD", spune Treichl.

Treichl nu vrea o fuziune cu Raiffeisen

In privinta unei posibile fuziuni cu Raiffeisen, o alta banca austriaca puternic implementata in Europa Centrala si de Est, Treichl spune ca nu este de bun augur nici pentru actioanii celor doua banci nici pentru clienti: "Nu cred ca o fuziune va aduce valoare clientilor sau actionarilor. Vrem competitie nu un monopol".

Un profit sub 20% ar fi o mare dezamagire

In privinta ritmului de crestere anuala a Erste Bank in urmatorii cinci ani, Treichl spune ca "orice crestere sub 20% ar fi o mare dezamagire". Pentru 2008, dupa cum se arata si in prezentarea pentru investitori (vezi documentul atasat) Erste Bank are ca tinta obtinerea unui profit de minim 20% si de minim 25% in 2009. Potrivit primelor rezultate din acest an, presedintele Erste spune ca este increzator in atingerea acestei tinte.

In privinta profitului brut adus de BCR grupului Erste, acesta reprezenta 20% la finalul lui 2007. In privinta activelor BCR, acestea reprezentau in jur de 10% din totalul grupului. Presedintele Erste a spus ca asteapta o crestere la 30% a contributiei BCR la profitul grupului, insa o crestere a contributiei la profit ar trebui sa aduca si alte tari din regiune.

Intarzierea lansarii Bancii pentru Locuinte

Treichl a recunoscut ca lansarea Bancii pentru Locuinte (Bauspar) a BCR are intarzieri, din cauze legale si formale care au durat mai mult decat era anticipat.

La stramtoare

Potrivit presedintelui Erste Bank, autoritatile romane au o atitudine proactiva fata de problemele macroeconomice ale tarii, asa incat riscurile sunt diminuate. Dar cum se face ca Fondul Monetar International nu crede asta, ba dimpotriva? a intrebat un investitor.

Raspunsul lui Andreas Treichl: "Nu tot ce se intampla la nivel macroeconomic in Romania este okay; nu tot ce spune FMI este okay".

Comentarii

Vio
numar personal BCR
Nu mi se pare completa informatia de la al doilea alineat al articolului(cel privitor la nr. salariati)!De ce nu se intreaba si citi salariati au fost angajati in 2007 si ati avea dimensiunea reala a reducerilor din BCR?! Nu sunt o frustata dar stiu ce se intimpla in BCR(am lucrat pina la inceputul anului):foarte multi salariati de valoare au fost disponibilizati!Asa ca sa nu ne miram de locul pierdut in sistemul bancar .Parerea mea este ca pina nu vor schimba actuala linie de manageri(s-au trezit peste noapte directori fara sa dea dovada de nici un profesionalism;multi nici n-au trecut de HIL,dar traiasca p.c.r.),lucrurile nu vor sta prea bine pentru BCR!

Vasile
Angajatii BCR
Cifrele se refera la numarul total, incluzandu-i pe cei care au plecat si pe cei care au venit. Normal ca s-au facut si angajari, insa in total numarul a scazut si va scadea serios si in acest an.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii