BANCI | Analiza

Rata de neperformanta la creditele Prima Casa este de doar 0,3%: numai 378 de credite din cele 148.705 au fost executate silit pana acum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-21 19:49

Din cele 148.705 credite in valoare de 5,6 miliarde euro acordate de banci in cadrul programului Prima Casa, de la inceputul acestuia in 2009 pana in data de 18 iulie 2015, doar o pondere de 0,3%, respectiv 378 de credite nu au putut fi platite la timp de clienti iar bancile au cerut fondului de garantare (FNGCIMM) plata garantiei in vederea executarii silite, conform informatiilor furnizate de fond pentru Bancherul.ro.

Conform legislatiei privind functionarea programului Prima Casa, bancile trebuie sa ceara FNGCIMM plata garantiei de stat pentru 50% din valoarea unui credit in momentul in care beneficiarul unui credit are intarzieri de 60 de zile cu plata ratelor, spre deosebire de un credit standard, in care executarea silita incepe de regula dupa 90 de zile de intarzieri.

Dupa ce fondul plateste bancii 50% din valoarea creditului, ANAF incepe executarea silita a clientului bancii, impreuna cu banca.

Problema este ca odata ce fondul a aprobat plata garantiei catre banca, beneficiarul unui credit Prima Casa nu mai avea nicio sansa de a reveni la situatia initiala, adica sa-si achite restantele si sa contine plata creditului, mai ales in cazul clientilor de buna credinta, care au intarziat din motive obiective si care doreau sa-si pastreze locuinta.

Recent insa legea a fost modificata. Potrivit acesteia, beneficiarii programului pot solicita o singură dată bancii repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia.

Ulterior, banca poate solicita FNGCIMM retragerea cererii de plata a garantiei (care precede procedura de executare silita) si revenirea la conditiile initiale de creditare. (Vezi aici detalii)

Comentarii

PPP..?
business IDEAL ?:(((
hm practiKbanca NU poate pierde ... decât face profit alți deștepti disclaimer past does NOT guarantee ... you should Know vrem LISTA bancherilor " imobiliari " din RO plus guvernanți dacă e așa rose situația sa renunțe RETROACTIV la garanții la cererea BNR MF bineînțeles pe baza istoricului MINUNAT :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii