BANCI | Ultima Ora

Rata creditelor neperformante a urcat la 21% in luna iulie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-05 17:27

Rata creditelor neperformante a ajuns in luna iulie la 21%, mai exact 20,93%, conform ultimelor date prezentate de BNR, ceea ce arata ca romanii continua sa aiba probleme serioase in rambursarea imprumuturilor obtinute de la banci.

Este vorba de un ritm de crestere mai alert decat in lunile precedente, cand indicatorul era de 20,30% in iunie, 20,26% in mai, 19,46% in aprilie si 18,24% la finalul lui 2012. In 2009, rata creditelor neperformante era de doar 7,89%, adasadar de aproape 3 ori mai mica.

Rata creditelor neperformante reprezinta ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi aferte acordate de banci, la care se adauga si cazurile in care au fost deja luate proceduri judiciare de recuperare a imprumutului.

Odata cu inrautatirea calitatii creditelor, bancile sunt obligate sa puna deoparte garantii (provizioane, sau ajustari pentru deprecierea creditelor, in jargon bancar) aferente imprumuturilor cu risc de nerambursare.

Astfel, provizioanele calculate de catre banci conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), au ajuns in luna iulie 2013 la 33,149 miliarde lei, fata de 33,012 miliarde lei in luna precedenta, asadar in crestere cu doar 137 milioane lei, fata de un avans mult mai substantial in luna iunie, respectiv de aproape 800 de milioane lei.

Volumul total de provizioane in acest an a crescut cu 2,5 miliarde lei fata de nivelul inregistrat  la finalul lui 2012.

Provizioanele prudentiale ale BNR au crescut mult mai mult decat cele IFRS

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR, denumite ajustari prudentiale de valoare, neinregistrate in contabilitate, conform normelor impuse dupa trecerea bancilor de la standardele locale la cele internationale, IFRS, incepand din 2012, au crescut mul mai mult, respectiv cu 809 milioane lei, dupa un avans de 1 miliard de lei in iunie.

Cea mai mare parte dintre acestea, respectiv 41 miliarde lei, acopera integral valoarea creditelor clasificate in categoria pierdere, adica cele cu intarzieri la rambursare de peste 90 de zile, conform normelor prudentiale ale BNR, spre deosebire de provizioanele constituite conform normelor IFRS, a caror valoare este de doar 29,7 miliarde aferente aceluiasi tipuri de credite, din categoria pierdere.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii