BANCI | Analiza

Rata creditelor neperformante a ajuns la 21,95% in noiembrie 2013 iar provizioanele bancilor continua sa creasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-12 21:42

Rata creditelor neperformante a ajuns în noiembrie 2013 la 21,95%, fata de 21,7% in octombrie si 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate astazi de BNR. In 2009, rata creditelor neperformante era de doar 7,89%, asadar de 3 ori mai mica.

Rata creditelor neperformante reprezinta ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi aferte acordate de banci, la care se adauga si cazurile in care au fost deja luate proceduri judiciare de recuperare a imprumutului.

In conditiile in care riscul de nerambursare a creditelor creste, bancile sunt nevoite sa constituie provizioane pentru acoperirea potentialelor pierderi.

In luna noiembrie, bancile au constituit provizioane IFRS in valoare de 462 milioane lei, fata de doar 146 milioane lei in octombrie. In septembrie insa, volumul de noi provizioane a fost si mai mare, respectiv de 600 de milioane de lei.

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR au avansat in noiembrie mai putin, cu doar 94 milioane lei, fata de 318 milioane in octombrie si peste 1 miliard de lei in septembrie.

Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere a Băncii Nationale a României, a declarat recent ca tendința de creștere a creditelor neperformante se va menține și in acest an.

Citeste aici toata stirea

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii