BANCI | Interviu

Rasvan Radu, despre strategia UniCredit Tiriac in 2013: Mentinem focusul pe companii si IMM-uri, care isi vor reveni primele din criza, iar apoi va creste si consumul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-19 09:20

Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, spune ca banca isi va continua extinderea si in acest an, prin majorarea volumului de credite si de depozite cu mult peste media pietei, in ciuda masurilor de restructurare luate in 2012, care au inclus inchiderea a 37 de unitati, precum si a cresterii ratei creditelor neperformante.

El spune ca banca se va concentra si in acest an pe credite si servicii destinate companiilor si IMM-urilor, pentru ca acestea vor iesi primele din recesiune si abia apoi vor putea plati salarii angajatilor, acestia urmand ulterior sa stimuleze consumul. De altfel, UniCredit Tiriac Bank a restructurat divizia separata de credite de consum (UCFin), pe care a inclus-o in banca, a inchis punctele de creditare din Metro si si-a diminuat soldul de credite de consum.

UniCredit si-a majorat anul trecut soldul de credite cu 9,2%, in special datorita finantarilor acordate companiilor si IMM-urilor, creditele de consum inregistrand o scadere iar cele ipotecare o stationare, fata de o crestere nominala de doar 1% pe sistemul bancar, unde cresterea reala a fost, de fapt, negativa.

„Cresterea vine din zona IMM-urilor, deci si in 2013 ne vom orienta spre zona companiilor mici si medii, pentru ca nu vedem companiile mari ca motor de crestere”, a precizat Radu, in cadrul conferintei de presa prilejuita de anuntarea rezultatelor. El a spus ca majoritatea portofoliului de credite al bancii este reprezentat de companii mari.

Volumul de credite corporate al bancii a ajuns la 11,3 mld RON la sfârsitul anului 2012, in crestere cu 12% (la care se adauga aprox. 3 mld RON înregistrate la banca mama). Cota de piata pentru companii (incluzand atat segmentul corporate cat si subsegmentul de IMM-uri din Retail) a ajuns la 10,7% la sfarsitul anului 2012. (Vezi detalii in prezentarile bancii).

Radu a precizat ca banca nu a mai externalizat credite in ultimii 3 ani, cum s-a intamplat in trecut, „intrucat nu mai exista motive iar CDC-ul a scazut foarte mult”. In privinta creditelor neperformante, el a spus ca a fost vandut un pachet in valoare 350 milioane lei.

Rata creditelor neperformante a crescut de la 11,7% la 12,2% in 2012.

„Noi puteam creste creditarea si mai mult daca exista cerere, insa aceasta a fost slaba. Pe de alta parte, nici bancile nu mai sunt la fel de active ca in trecut, insa noi am mentinut un ritm de crestere constant, fata de alte banci cu o evolutie in sens de pendul, care inainte au crescut foarte puternic iar acum au scazut foarte mult ritmul.

Vom continua si in acest an politica de crestere, prin majorarea portofoliului de credite si a numarului de clienti. Si acest an va fi dificil in privinta riscului de credit, de aceea vrem sa gestionam cu atentie portofoliul de credite si clientii noi”, a adaugat seful UniCredit Tiriac.

Focus puternic pe zona IMM

Radu a precizat ca banca va avea un focus puternic pe zona IMM-urilor si pe angajatii acestora, iar in corporate banca se va concentra pe industrii strategice, precum energie, farma, agricultura, precum si pe cofinantarea proiectelor cu fonduri europene si a finantarilor in cadrul proiectelor cu institutii financiare europene, precum Jeremie.

„Portofoliul de credite pentru IMM-uri a crescut semnificativ, cu 54% in 2012, pentru ca am initiat un nou model de servire a clientilor, foarte bine primit, dar in acelasi timp am pornit de la o baza scazuta, asta a facut cresterea mare. Dar si competitia este ceva mai scazuta, multe banci fiind foarte atente la restructurare, pe care noi am facut-o an de an, prin politica pasilor marunti”, a adaugat seful UniCredit Tiriac Bank.

„Vrem sa acoperim intreaga gama de produse pentru IMM-uri, vom pune foarte mare accent, vom insista nu doar pe credite ci si pe alte produse si servicii de cash management, trade finance, produse de tranzactionare”, a adaugat seful UniCredit.

Radu a adaugat ca vor fi activi si in discutiile cu guvernul pentru cresterea implicarii bancilor in atragerea de fonduri europene, discutii care dureaza de mai bine de un an, fara a se ajunge la o solutie, din cauza alegerilor si a framantarilor politice.

Noi surse de finantare: emisiune de obligatiuni, imprumuturi de la banca-mama si atragerea de depozite

In ceea ce priveste procurarea de resurse pentru creditare, Rasvan Radu spune ca banca a atras si va continua sa atraga resurse de finantare de la banca mama si de la institutii financiare internationale pentru a acoperi cererea de finantare din partea companiilor, in principal in euro pentru proiectele de investitii pe termen lung.

„Orientarea pietei spre lei releva o preferinta pentru finantarile pe termen scurt, insa odata cu revenirea gradului de incredere si disponibilitatatea companiilor pentru investitii, cred ca tendinta ramane spre euro. Dar in acest an tendinta de creditare in lei se va mentine pentru ca va fi o pondere mai mare a creditari pe termen scurt”, a adaugat Radu.

El a spus ca UniCredit Tiriac Bank are in vedere si o emisiune de obigatiuni pentru diversificarea surselor de finantare.

In acelasi timp, pentru asigurarea resurselor necesare finantarilor pe termen scurt, majoritare in prezent din cauza crizei, banca are nevoie de fonduri in lei, pe care le atrage in principal din depozitele clientilor persoane fizice, acestea fiind mai stabile decat ale firmelor.

„Am pierdut venituri pentru ca suntem nevoiti sa platim pretul pietei, unul destul de ridicat, pentru depozite. Acestea sunt si pentru noi importante, dar nu putem plati orice pret”, a spus Radu.

Banca si-a majorat volumul de depozite de la persoane fizice cu 28% in 2012 si a lansat produse de economii pe termene mai lungi, de pana la 7 ani, cu dobanzi mai atractive. „Depozitele persoanelor fizice sunt mai importante pentru ca sunt mai stabile si ne ajuta la indicatorul de lichiditate”, a adaugat Radu.

Concentrarea pe depozite a fost necesara si pentru imbunatatirea raportului credite/depozite, care a coborat la 125%.

Reducerea activitatii de retail a insemnat inchiderea a 37 de unitati

Reducerea activitatii pe retail si concentrarea bancii pe companii si IMM-uri a avut drept consecinta si restructurarea retelei in 2012: banca a inchis 37 de unitati, dupa ce in anul precedent au fost deschise 10, numarul unitatilor ajungand la 208 la finalul lui 2012.

„Am scazut si numarul de unitati si personalul, in functie de performanta sucursalelor, de exemplu sucursalele din Metro nu performau corespunzator. Au fost relocari pentru a creste veniturile pe acleasi baze de costuri fixe, dar am incercat sa pastram sucursalele unice dintr-un oras”, a precizat Rasvan Radu.

UniCredit Tiriac Bank a anuntat ca a obtinut un profit net consolidat de 177,4 milioane lei (40 milioane euro) in 2012, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in crestere cu 11,3% fata de 2011, datorita cresterii veniturilor si diminuarii provizioanelor

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii