BANCI | Educatie financiara

Rambusarea anticipata a unei parti din credit scade costurile prin diminuarea ratei lunare sau reducerea perioadei de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-24 21:30

Daca rambursati anticipat o parte dintr-un imprumut, banca va recalcula rata lunara ce o veti avea de platit, aceasta urmand a fi, fireste, mai redusa, intrucat dobanda se aplica unei sume mai mici. Pe de alta parte, costul total al unui credit, adica suma totala care se plateste pana la achitarea integrala, se diminueaza odata cu scaderea perioadei de rambursare, tot in urma achitarii in avans a unei parti din credit.

Un cititor ne spune ca doreste sa ramburseze anticipat o parte dintr-un credit ipotecar din 2006 si ar dori reducerea perioadei si nu scaderea ratei. In contract scrie: "In cazul rambursarilor partiale, banca va recalcula valoarea ratelor lunare in conformitate cu valoarea ramasa a creditului, in conditiile mentinerii perioadei de rambursare si va pune la dispozitia clientului un grafic de rambursare actualizat."

Si acesta e singurul lucru din contract referitor la rambursarea partiala. Intrebarea mea este: asta inseamna ca nu am cum sa obtin reducerea perioadei? Mi se pare absurd si abuziv. La banca nu am primit un raspuns clar, au spus ca trebuie sa intrebe la centru, spune cititorul.

Desi legea 288/2010 privind contractele de credit nu prevede expres dreptul consumatorilor la reducerea perioadei de creditare, ci doar diminuarea costurilor, iar in contractul de credit nu se prevede posibilitatea reducerii perioadei de creditare, banca poate modifica contractul cu un act aditional, astfel incat sa permita acest lucru.

Asadar, daca in contract nu se prevede reducerea perioadei de rambursare, atunci cereti bancii modificarea contractului printr-un act aditional in care sa se prevada acest lucru, la care aveti dreptul.

Unele banci prevad in contractele de credit cele doua optiuni in cazul rambursarii anticipate: fie reducerea ratei lunare, fie diminuarea perioadei de rambursare a creditului.

Costul total al unui imprumut este cu atat mai mare cu cat perioada in care se ramburseaza este mai lunga, asadar reducerea numarului de rate atrage reducerea pretului total platit pentru un credit.

Comentarii

Andreea
reducere perioada
Daca in extrasul de carte funciara, pentru ca am inteles ca este vorba despre un credit ipotecar, este stipulate si perioada contractului este posibil sa nu se poata face modificari privind perioada creditului pentru ca ar tb sa se faca modificare si inscrierea din cartea funciara.

Negulescu
OUG 50/2010
Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate." Dupa rambursarea anticipata a unei sume daca acesta trebuie sa respecte numarul initial de rate din contract se incalca sau nu legea ? Chiar daca a semnat ca nu doreste modificarea scadentarului Graficului de rambursare ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?

„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii

Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

 



 

Ultimele Comentarii