BANCI | Opinie

Raiffeisen prognozeaza o inflatie de doar 2,7% in 2013, iar BCR de 3,3%, sub tinta superioara a BNR, de 3,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-05 08:25

Anul agricol bun, scaderea TVA-ului la paine si a pretului energiei electrice determina economistii din BCR si Raifeisen Bank sa prognozeze o inflatie in cadrul intervalului tintit BNR, de 2,5%, plus/minus un punct procentual. Astfel, BCR apreciaza ca preturile vor creste cu doar 3,3% in 2013, in timp ce BCR este cu mult mai optimista, anticipand scumpiri de doar 2,7% la finalul acestui an. 

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România, spune ca anuală ar putea fi de 3,9%, în luna august, datorită anului agricol bun şi reducerii preţului la energia electrică.

"Datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică, inflaţia lunară în luna august ar putea fi una negativă (deflaţie), prognoza noastră fiind minus 0,3%, ceea ce ar conduce inflaţia anuală la un nivel de 3,9%. În plus, din luna septembrie se va resimţi impactul scăderii TVA la pâine, impactul acesteia asupra inflaţiei fiind estimat de noi la circa minus 0,4% (cu o transmisie de 50% a scăderii de TVA în preţuri), ceea ce ar conduce la o inflaţie anuală în luna septembrie de circa 2,6%", a spus Dumitru, citat de Agerpres.

Pentru sfârşitul anului, el se aşteaptă la o inflaţie anuală de circa 2,7%, urmând să scadă în primul trimestru al anului 2014 sub nivelul de 2%.

"În plus, performanţa economică este una slabă (mascată însă de un an agricol foarte bun), cererea internă având o evoluţie foarte modestă (consumul şi investiţiile au o evoluţie slabă, acestea din urmă fiind influenţate negativ în primul rând de o reducere foarte abruptă a investiţiilor publice). În acest context, ne aşteptăm ca BNR să reducă dobânda de politică monetară până la 3,75% - 4% în ianuarie 2014", a precizat Dumitru.

Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%. Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primul semestru de 0,3%, similară cu cea din primele şase luni din 2012.

În ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total (iulie 2012 - iunie 2013), faţă de precedentele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012), determinată pe baza IPC este 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,5%.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,3%, creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului fiind preconizată la 3,5%, conform Prognozei de primăvară pe termen mediu 2013-2016.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

BCR prognozeaza o inflatie de 3,3%

Banca Comercială Română (BCR) a modificat proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,3%, a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analist şef, BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

'Noua noastră estimare de inflaţie este de 3,3% pentru finalul anului 2013, în interiorul ţintei BNR şi uşor sub previziunea anterioară de 3,6%. Principalul element care ne-a determinat să modificăm estimarea de inflaţie pentru 2013 este producţia agricolă foarte bună din această vară', a spus Sinca.

Pe de altă parte, acesta crede că reducerea TVA pentru pâine va avea numai un efect marginal asupra inflaţiei din septembrie, datorită zonei nefiscalizate de pe piaţa produselor alimentare şi tendinţei comercianţilor de a păstra preţurile constante.

'Credem că transmisia scăderii TVA în preţul final al pâinii va fi în jur de 25%, ceea ce înseamnă că inflaţia anuală din septembrie se va reduce cu aproximativ 0,2 puncte procentuale faţă de scenariul menţinerii preţului constant la pâine. Dacă ne uitam la vara anului 2010 când TVA-ul a fost majorat la 24%, transmisia iniţială în preţurile de consum a fost de 61%, deci tot o transmisie incompletă', a mai afirmat analistul şef al BCR.

În ceea ce priveşte măsura amânării unui număr de certificate verzi pentru electricitate, acesta a spus că trebuie privită în contextul majorării preţului administrat al electricităţii şi al gazelor conform unui calendar agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, impactul final fiind o uşoară creştere a preţurilor. 'Estimarea de inflaţie pentru august este de 4,3% iar pentru septembrie 3,1%, scădere determinată mai ales de un efect de bază', a precizat Sinca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii