Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-13 22:42

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor.

"Documentul de informare cu privire la comisioane și glosarul se pun la dispoziția consumatorilor: a) în orice moment; b) într-un mod ușor accesibil, inclusiv persoanelor care nu sunt clienți, în format electronic pe site-urile internet, după caz, precum și în incintele prestatorilor de servicii de plată accesibile consumatorilor", prevede legea.

Legea este o transpunere a unui directive europene menite sa permita clientillor bancilor sa compare mai usor costurile unui cont bancar standard din ofertele mai multor banci si sa-l aleaga pe cel mai ieftin.

Documentul standard privind comisioanele include cateva servicii de baza aferente unui cont, card si online banking, precum administrarea lunara, retragerile de numerar la ghisee, transferurile sau dobanda pentru descoperitul de cont, astfel incat sa fie mai usor pentru consumatori sa aleaga cea mai buna oferta, in loc sa parcurga lista stufoasa cu toate comisioanele practicate de o banca.

Mai mult, legea prevede ca aceste comisioane sa fie incluse intr-un comparator online si mai usor de accesat de catre consumatori, pe site-ul ANPC. Acest comparator este insa intr-un format greu de accesat si de vazut.

Conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza comisioanelor standard prevazute in documentul de informare, costul unui cont curent standard din oferta a 20 de banci romanesti variaza intre 15 lei la Libra Bank si 70 de lei la Raiffeisen Bank. (vezi foto)

Topul a luat in calcul doar comisioanele standard, din afara pachetelor sau a ofertelor cu incasarea salariului in cont. (vezi aici o comparatie a pachetelor de cont cu incasarea veniturilor)

Documentul de informare standard impus de lege mai include si dobanda pentru descoperitul de cont, care variaza intre 10,33% la CEC Bank si 16,4% la BCR. (vezi aici topul dobanzilor la descoperitul de card)

ACTUALIZARE 17.10.2020

Raiffeisen Bank a publicat pe site, dupa aparitia articolului, documentele de informare privind costurile conturilor, la acest link

 

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  internet banking  mobile banking  Alior Bank  carduri de debit  transfer bancar  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii