Criza COVID-19 | Opinie

Raiffeisen Bank promoveaza pseudo-jurnalismul (clickbait) si reclama mascata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-21 23:16

Raiffeisen Bank promoveaza pe Facebook stiri cu titluri senzationaliste (clickbait), menite sa insele cititorii, cu continut care poate fi catalogat ca fiind o reclama mascata pentru creditele sale tip overdraft (descoperit de card) destinate pensionarilor.

"Veste excepțională despre pensii: se dau până la 3 pensii avans. Cine profită și cum e posibil", este titlul de tip senzationalist (clickbait) promovat de Raiffeisen pe pagina sa Facebook.

Unii dintre cei care vad un astfel de titlu chiar ar putea crede ca primesc trei pensii in avans de la stat. Cum poti sa profiti si cum este posibil asa ceva? s-ar putea intreba ei. Cu conditia sa faca click pe stire.

O stire din care afla ca nu e vorba de nicio pensie in avans, nefiind decat o reclama mascata la un un produs de creditare al Raiffeisen, si anume descoperitul de card (overdraft).

In realitate, banii in avans care se dau sunt de fapt sub forma unui credit, acordat de Raiffeisen Bank, cu o dobanda de 12,4% pe an (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi pentru overdraft).

Stirea publicata in Playtech.ro reprezinta, de fapt, o reclama mascata la overdraftul Raiffeisen: "Cei aflați la vârsta pensionării își pot lua adio de la grijile legate statul la coadă la poștă pentru pensii, întrucât Raiffeisen Bank se ocupă acum în locul lor de problemele financiare", este prima fraza din stire, care suna exact ca o reclama facuta de banca.

Articolul este realizat in intregime in acelasi stil promotional pentru Raiffeisen, fara vreo referire la faptul ca si alte banci au astfel de credite, ce sa ma vorbim de o comparatie intre acestea, cum ar fi normal: "Pentru a se putea bucura de relaxarea binemeritată, pensionarii pot alege acum să primească pensia pe card, economisind astfel timp prețios...Pentru a-ți acoperi cheltuielile neprevăzute, poți accesa oricând un descoperit de cont – sau overdraft. Acest lucru îți pune la dispoziție până la trei pensii în avans, bani virați pe cardul de pensie Raiffeisen Bank."

Stirea, evident o reclama la produsul Raiffeisen, nu este marcata ca fiind reclama, iar Raiffeisen spune ca nici nu a platit-o, nici n-a scris-o ea, in timp ce Playtech.ro nu a rapuns la intrebarea daca este sau nu vorba de o reclama.

Dupa ce am intrebat Raiffeisen de ce promoveaza astfel de stiri, banca a sters, imediat, postarea respectiva de pe Facebook. De ce? "Informatia referitoare la maxim 3 pensii nu mai este de actualitate. Mergem pana la maxim 6 salarii/pensii nete", a raspuns banca.

Daca cele trei pensii in avans sunt o veste exceptionala, imaginati-va cum va suna noul titlu cu 6 pensii :)

Raiffeisen Bank sustine astfel si pseudo-jurnalismul, nu doar jurnalismul corporatist, adica cel care doar lauda si promoveaza produsele, serviciile si conducerea bancii, pe care-l sponsorizeaza cu perseverenta, in detrimentul jurnalismului autentic: critic, obiectiv, analitic, contextual, echilibrat.

De ce oare? "Perspectivele noastre sunt subiective uneori in ce priveste media", a raspuns Raiffeisen Bank.

Bancile nu au nimic de castigat promovand stiri senzationaliste, de tip reclama mascata sau corporatiste, care sa le laude. Sustinand un jurnalism de calitate (critic si analitic, in primul rand) bancile ar contribui la beneficiul propriu si al intregii societati.

Taguri: overdraft  reclama inselatoare  Raiffeisen Bank  descoperit de cont  descoperit de card  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii