BANCI | Ultima Ora

Raiffeisen Bank International face primele estimari de profit: castig de 1 miliard de euro in 2012 si prima pierdere trimestriala de la listarea din 2005

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-01 14:24

Raiffeisen Bank International (RBI), actionarul principal al Raiffeisen Bank Romania, a anuntat intr-un comunicat primele estimari cu privire la profitul aferent ultimului trimestru al anului precedent si ale intregului an 2012.

Astfel, profitul inainte de taxe al RBI din 2012 scade la 1 miliard de euro, fata de 1,4 miliarde in anul precedent in timp ce profitul net este estimat la 700 milioane de euro. Trimestrul 4 din 2012 a fost primul trimestru de la listarea la Bursa, in 2005, cand banca inregistreaza pierdere, estimata la aproximativ 140 milioane euro.

Rezultatele bancii sunt mai slabe decat estimarile analistilor chestionati de Reuters, care anticipau un castig net de 744 milioane euro. In consecinta, actiunile bancii au scazut cu peste 7% a doua zi dupa anunt.

Cauzele scaderii profitului sunt explicate de RBI prin faptul ca mediul economic din ultimele 3 luni din 2012 s-a dovedit mult mai dificil, afectand veniturile si mentinand la niveluri ridicate pierderile din credite neperformante.

Astfel, volumul de provizioane aferente creditelor neperformante a ramas la un nivel doar usor mai redus fata de anul precedent, cand se inregistrasera 1,06 miliarde euro. In Ungaria, Polonia si Ucraina s-au consemnat cele mai multe provizioane, precizeaza banca in comunicat.

Pierderile din creditele neperformante s-au extins la aproximativ 400 de milioane de euro in ultimele trei luni, de la 224 milioane de euro în al treilea trimestru si 282 de milioane de euro în aceeasi perioadă a anului anterior, potrivit Bloomberg.

Un motiv pentru majorarea provizioanelor au fost creditele pentru marile companii din Austria, active achizitionate de RBI de la banca mamă Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG în 2010, a declarat Susanne Langer, un purtator de cuvant al Raiffeisen din Viena, citata de Bloomberg.

Creditele neperformante din Ungaria, Polonia, Republica Cehă si Slovenia, au contribuit, de asemenea, la majorarea pierderilor.

Creditele cu intarzieri la rambursare raman la niveluri ridicate in tarile din Estul Europei, reprezentand in jur de 20% din volumul total de credite in Ucraina, Ungaria si Romania, mai precizeaza Bloomberg.

Veniturile RBI au fost afectate de reevaluarea activelor din instrumente derivate precum si de deprecierea fondului comercial al subsidiarei din Ucraina si din alte participatii minore.

Banca va plati dividende actionarilor din castigul anului trecut, dupa rambursarea capitalului participativ al statului.

Comunicat de presa al Raiffeisen Bank International:

RBI: Profitul inainte de taxe din 2012 se ridica la putin peste 1 miliard de euro (Profit consolidat de peste 700 milioane EUR)

31.01.2012. Raiffeisen Bank International (RBI) raportează o primă evaluare a rezultatelor aferente anului 2012. La data de astazi, RBI asteaptă profitul înainte de impozitare pe intreg anul 2012 să fie putin peste 1 miliard EUR (2011: 1,4 miliarde de euro) iar profitul consolidat la peste 700 milioane EUR (2011: 968 de milioane EUR).

Provizioanele nete pentru pierderi din deprecierea activelor au fost, cum era de asteptat, usor mai reduse decât în anul precedent (2011: EUR 1,064 miliarde euro).

Provizionarea cea mai mare a fost în Ungaria, Polonia si Ucraina. În ceea ce priveste cheltuielile, RBI confirmă prognoza publicata odata cu rezultatele trimestrul al treilea de anul trecut. Fără a lua în considerare Polbank, cheltuielile administrative generale au rămas anul trecut la aproximativ acelasi nivel din anul precedent (2011: EUR 3,120 miliarde euro).

Creditele către clienti a fost de 83 miliarde de euro la sfârsitul anului 2012 (2011: 82 de miliarde euro).

După obtinerea unui profit consolidat de 842 milioane euro în primele nouă luni, mediul economic în al patrulea trimestru al anului 2012 s-au dovedit a fi mult mai dificil.

Venitul net din tranzactionare a fost afectat de un eveniment unic, si anume normele IFRS referitoare la Ajustările Evaluării Creditelor pe instrumente derivate (în jurul valorii de minus 30 milioane EUR). Ca urmare, venitul net din tranzactionare în trimestrul al patrulea nu a avut nici o contributie la profit.

În plus, soldul rămas din fondul comercial de la Raiffeisen Bank Aval din Ucraina (29 de milioane EUR) a fost complet amortizat în al patrulea trimestru. În plus, un total de 10 milioane EUR din fondul comercial al altor participatii au fost asumate ca pierderi.

Managementul va propune la Adunarea Generală Anuală plata unui dividend pentru anul 2012 către actionarii RBI, după plata capitalului participativ.

Cifrele financiare anuale consolidate sunt încă în curs de completare si în procesul de auditare. Cifrele preliminare cheie vor fi publicate la 20 februarie 2013. Raportul anual auditat pentru 2012 va fi publicat pe 10 aprilie 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii