BANCI | Ultima Ora

Raiffeisen Bank a facut un profit de 100 de milioane de euro in 2013, cel mai mare din sistemul bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-27 09:46

Profitul net al Raiffeisen Bank Romania a scazut cu 22% in ultimul trimestru din 2013, la 19 milioane lei, insa pe intreg anul trecut banca a reusit sa-si majoreze castigul total cu aproape 16%, la 100 de milioane de euro, conform datelor prezentate astazi de banca-mama din Austria.

La Bucuresti, Raiffeisen Bank a emis ulterior un comunicat in care precizeaza ca profitul sau net s-a ridicat la 104 milioane euro, in crestere cu 18%.

Este cel mai mare profit din sistemul bancar romanesc, mai mare decat al BCR, care a avut un profit de 336 milioane lei, al treilea ca marime.

Pe locul 2 este Banca Transilvania, cu un profit de 83,5 milioane euro (374,9 milioane lei).

UniCredit Tiriac a avut un castig de doar 19,8 milioane euro, in timp ce BRD a raportat o pierdere record, de peste 85 milioane euro.

Sistemul bancar romanesc, compus din 40 de banci, a terminat anul trecut cu un profit net cumulat de 111 milioane euro, in conditiile in care 22 de banci au avut castiguri, iar restul pierderi, conform prezentarii seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza.

Rezultatele Raiffeisen Bank

La Raiffeisen Bank, rezultatul ultimului trimestru a fost afectat de cresterea cu aproape 11% a provizioanelor nete pentru creditele neperformante, la 28 milioane euro, valoarea acestora pe intreg anul (106 milioane euro), fiind cu doar 6,8% mai mare decat in 2012.

Rata creditelor neperformante a crescut de la 10,8% in septembrie la 11,6% la finalul lui 2013, in timp ce gradul de acoperire cu provizioane a neperformantelor s-a mentinut aproape la fel: 70,4%, fata de 70,5% in septembrie 2013.

Crestere puternica a ratei solvabilitatii: de la 13,5% la 17%

Conform comunicatului bancii din Romania, rata creditelor neperformante era de 8,7% in 2013, fata de 7,3% in 2012. Rata solvabilitatii a crescut substantial, la 17%, fata de 13,5% in 2012.

Raiffeisen a reusit insa sa-si majoreze venitul operational cu 5,3% in T4, la 122 milioane euro, in special pe seama cresterii cu 20% a incasarilor din comisioane, la 51 milioane euro, in timp ce venitul net din dobanzi a scazut cu 2%, la 69 milioane euro.

Venitul din dobanzi a scazut in ciuda faptului ca marja neta de dobanda (diferenta dintre dobanda platita pentru depozite si  cea incasata pentru credite) a scazut destul de putin, la 4,47%, fata de 4,65% in septembrie.

In schimb, volumul de credite a scazut cu 3% in trimestrul 4, la un total de 4,266 miliarde euro, pe seama scaderii ponderii finantarilor corporate de la 34,1% la 32,8% din stocul total de imprumuturi.

Banca precizeaza in comunicat ca a acordat credite noi de 1,2 miliarde euro in 2013, majoritatea pentru companii.

Raiffeisen a reusit sa atraga peste 100.000 de clienti noi, in urma achizitiei portofoliului de retail de la Citibank. Banca are 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 7.500 de companii.

Depozitele atrase de Raiffeisen au crescut insa cu 4,8% in T4, la un total de 4,344 miliarde euro.

Cheltuielile bancii au crescut, de asemenea, cu 7,5%, la 71 milioane lei, desi Raiffeisen si-a mentinut aproape neschimbat numarul de unitati, 530 in total, cu una in plus in T4. Numarul angajatilor a scazut, in schimb, cu 1,4%, la 5.308 de salariati.

Conform comunicatului Raiffeisen Bank Romania, aceasta avea la finalul anului trecut 528 de unitati, o retea de peste 1.140 de ATM-uri si aproximativ 12.000 de EPOS-uri. Banca avea la sfarsitul lui 2013 un numar de 5.484 de angajati, fata de 5.668 in 2012.

Raportul cost/venit s-a inrautatit de la 56,8% la 58% la finalul lui 2013.

Raportul credite/depozite a scazut de la 106% la 98,2%.

Rata de rentabilitate a capitalului (ROE) a scazut de la 17,3% in septembrie la 13,4% la sfarsitul lui 2013.

Activele Raiffeisen Bank au crescut in 2013 cu 11%, la 5,92 miliarde euro.

Steven van Groningen: Un rezultat extrem de bun

„Profitul net inregistrat de Raiffeisen Bank a depasit 100 de milioane de euro in 2013, ceea ce, in conditiile economice actuale, inseamna un rezultat extrem de bun. Cel mai mult ma bucura faptul ca reusim sa atragem clienti noi si sa dezvoltam relatia cu cei existenti. Am acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde euro si am reusit sa crestem pe partea de depozite cu 15%, performanta dubla fata de piata. Asta inseamna ca am castigat increderea clientilor si ca facem pasi importanti in a ne imbunatati permanent activitatea”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank, conform comunicatului bancii.

Comentarii

Ioni
Ne tot vorbiti de profiturile obtinute de bancile din sistem, numai de Marfin si Bank of Cyprus nu ne mai spuneti nimic. Cum o mai duc aceste entitat? Cum au supravietuit crizei de exact acum un an? Chiar nicio informatie...? Absolut niciun comunicat de presa cu situatia actuala.


Bancherul.ro
Banci Cipru
Cele doua banci cipriote din Romania, Bank of Cyprus si Marfin Bank, sunt pe cale de disparitie: Bank of Cyprus a ramas practic goala dupa transferul depozitelor si o parte a clientilor la Marfin, fiind in stand-by, fara sa acorde credite sau sa atraga depozite, in timp ce Marfin negociaza vanzarea subsidiarei din Romania sau eventual o fuziune, dupa cum au declarat recent reprezentantii BNR.

Ioni
Ce sa zic, nu e chiar asa. Marfin are o cota de piata rezonabila, apropiata de Millennium, iar Bank of Cyprus nu e chiar goala, are cota de 0,5%, asadar peste banci precum Pro Credit, Credit Agricole, Libra sau Leumi. Deci nu e chiar goala, desi mai opereaza cu o singura sucursala, in Dorobanti. Va dau aici linkul cu cotele de piata ale ambelor, publicate intr-un articol de Ziarul Financiar http://www.zf.ro/zf-24/cum-reusesc-20-de-banci-sa-supravietuiasca-pe-piata-impartindu-si-o-felie-de-nici-6-din-activele-sistemului-12209181/poze/?p=2 Ambele la un loc au cota de 1,2%, asadar aproape cat Carpatica, de exemplu, despre care se vorbeste foarte mult in ultima vreme. Criza cipriota nu le-a redus decat 0,2 din cota totala de piata a celor doua banci, de la 1,4% la 1,2%. Deci, in concluzie, nu-s chiar neica nimeni. Eu am bani la Marfin si nu e o suma deloc neglijabila, de aceea eram curios cum mai stau cu performantele,


Alex
Banci
Banck of cyprus si-a anuntat intentia de a-si vine afacerea din Ucraina(mult mai extinsa decat cea din Romania), deci eu zic ca e foarte posibil sa inchida si unica sucursala din Romania. Nu vad cine ar mai risca depozite dupa ceea ce s-a intamplat mai ales ca au scazut dobanzile, sub dobanzile oferite de unele banci din grecia mult mai stabile; iar credite nu mai ofera, nici macar carduri de credit. Marfin Bank o sa se vand cat de curand, pana in vara. Si eu am avut depozit la ei in euro, au dobanzi bune dar prefer sa investesc in fonduri de investitii; putin mai riscant dar poti obtine randament peste 10% vs 3,30 % cat e dobanda in momentul de fata; dobanzile la depozite sigur vor scadea pe viitor si vor ajunge undeva intre 0.5% si maxim 2% pe termen lung(depozite pe 3-4 ani de zile) asa cum sunt in toata Europa mai putin in Est. Nu uitati ca un SUA dobanda este sub 1%.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii