BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen, banca familiei olimpice van Groningen, ramane cea mai performanta din Romania, desi are 9.000 de clienti cu credite in franci elvetieni. Secretul succesului?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-25 21:48

Raiffeisen Bank, banca austriaca la a carei timona se afla fostul vaslas olandez participant la jocurile olimpice din Los Angeles din 1984, Steven van Groningen, unde a cunoscut-o pe viitoarea sotie, compioana olimpica la canotaj, Valeria Racila, ramane cea mai performanta din sistemul bancar romanesc, obtinand in 2014 un profit net de 113 milioane euro, adica in jur de 501 milioane lei la un curs mediu de 4,4 lei/euro, putin mai mult decat Banca Transilvania (BT), care a raportat un castig net de 448 milioane lei.

Secretul succesului? Groningen a reusit sa vasleasca abil pentru a evita clientii cu risc ridicat, astfel ca rata de neperformanta a Raiffeisen este printre cele mai reduse din sistemul bancar: doar 7,5%, fata de 10,8% la BT, la jumatate fata de media sistemului (14%), si de patru ori mai mica fata de BCR, unde este de 25%.

Rata creditelor neperformante la Raiffeisen Bank s-a redus in 2014 cu peste un punct, de la 8,7% la 7,5%, astfel ca volumul de provizioane care acopera pierderile din imprumuturile nerambursate de clienti a scazut cu 10 miloane euro, la un total de 71 milioane euro, permitand astfel bancii sa-si majoreze profitul net cu 9 milioane euro, de la 104 la 113 milioane euro.

Cum explica banca aceasta reducere a costului cu riscul? “Acest lucru s-a datorat in principal segmentului de persoane fizice care si-au imbunatatit comportamentul de plata, in timp ce persoanele juridice raman inca sensibile la modificarile mediului economic”.

Creditele neperformante si provizioanele aferente s-au redus semnificativ in ciuda faptului ca Raiffeisen Bank are un stoc destul de mare de credite in franci elvetieni, echivalentul a 350 milioane euro, detinute de 8800 de clienti. Aprecierea puternica a francului, cu aproximativ 15%, a avut loc, dupa cum se stie, la mijlocul lunii ianuarie, astfel ca primele consecinte asupra ratei de neperformanta le vom vedea abia la jumatatea acestui an.

Dupa aprecierea francului de la mijlocul lunii ianuarie, Raiffeisen Bank a decis sa scada dobanda clientilor cu 0,5%, precizand ca este vorba de o resetare anticipata a indicelului LIBOR pentru CHF, care ar fi trebuit sa se actualizeze in mod normal abia in iunie 2015, conform ultimei scaderi de dobanda anuntata de banca centrala a Elvetiei.

Veniturile din dobanzi si comisioane sunt in scadere

Daca Raiffeisen nu si-ar fi redus substantial provizioanele anul trecut, atunci profitul sau ar fi fost in scadere, intrucat banca nu a reusit sa-si majoreze veniturile, acestea mentinandu-se la 455 milioane lei, aproape acelasi nivel ca in 2013 (454 milioane lei).

Asta pentru ca banca a incasat mai putini bani din dobanzile la credite, pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobanda la creditele in lei, dar si la euro. Raiffeisen a scazut insa puternic si nivelul dobanzilor platite clientilor pentru depozite, ajungand sa aiba cele mai mici dobanzi din piata, mentinand marja de castig la peste 4%.

Astfel ca venitul net din dobanzi (castigul rezultat din diferenta dintre dobanzile platite pentru depozite si cele incasate pentru credite) a scazut cu doar 7 milioane de euro in 2014 (2,5%), la un total de 274 milioane euro (datele fiind valabile pentru tot grupul Raiffeisen Bank in Romania, care include si o firma de leasing, o banca de locuinte si o firma de administrare a fondurilor mutuale).

Si veniturile din comisioane au scazut anul trecut, dar numai cu 3 milioane euro (1,8%), la un total de 165 milioane euro.

Creditarea a crescut cu doar 4%

Raiffeisen si-a majorat activele in 2014 cu 8%, la un total de 6,41 miliarde euro. Volumul creditelor a crescut cu 4%, la 3,81 miliarde euro, in timp ce depozitele au avansat cu 7%, la 4,7 miliarde euro, mai multe decat creditele (raportul credite/depozite a scazut la 81%).

Raiffeisen Bank are o rata ridicata a solvabilitatii, de 20,4%, fata de o medie de 17,28% a sistemului bancar.

Banca a reusit sa-si imbunatateasa eficienta in 2014, prin reducerea raportului cost/venituri de la 60% la 55,4%.

O tendinta imbucuratoare este ca tot mai multi clienti folosesc canalele electronice pentru a face operatiuni – cu efecte deopotriva in eficientizarea activitatii si in satisfacerea clientilor”, precizeaza banca in comunicat.

Doar 5% dintre clientii Raiffeisen folosesc canalele electronice

Numarul utilizatorilor serviciului de internet banking Raiffeisen Online a crescut cu 16%, la peste 110.000, in timp ce numarul utilizatorilor de mobile banking Smart Mobile aproape s-a dublat, ajungand la 19.500, precizeaza banca.

Asta inseamna ca doar 5% dintre cei peste 2 milioane de clieti ai Raiffeisen Bank realizeaza tranzactii online.

Raiffeisen are 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 7.700 de companii.

Raiffeisen avea la finalul lui 2014 un numar de 527 unitati, cu una mai putina decat anul precedent, peste 1100 de ATM-uri si 13.000 de POS-uri.

Ma bucur ca am reusit si in 2014 sa avem rezultate excelente in conditii de piata cu destule incertitudini. Un profit net de 113 milioane de euro, o rata a rentabilitatii capitalului de 17% si o rata a creditelor neperformante in scadere sunt realizari de care putem fi mandri. Am reusit in 2014 sa crestem numarul de clienti pe anumite segmente, sa crestem veniturile in corporate banking, sa atragem mai multe depozite si sa reducem costurile operationale cu inca un procent. Toate aceste lucruri ne spun ca in 2014 am mai facut un pas important pentru a fi mai buni si pentru a deveni mai eficienti”, a spus Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank, citat intr-un comunicat al bancii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii