BANCI | Ultima Ora

Radu Ghetea, seful ARB: Pierderile bancilor de 2 miliarde lei in 2014 sunt digerabile, noi platim cea mai mare parte din factura crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-29 10:51

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), considera ca pierderile de 2 miliarde de lei pe care sistemul bancar ar urma sa le inregistreze in acest an, conform cifrelor furnizate de BNR, sunt digerabile de catre banci, acestea fiind cele care platesc cea mai mare parte a facturii crizei, alaturi de populatie si firme.

“Pierdererile de 2 miliarde lei preconizate pentru 2014 in sistemul bancar le-as califica ca fiind digerabile, ceeea ce inseamna ca nu vor fi falimente sau situatii limita in care ar putea ajunge unele institutii de credit. Pierderile sunt cauzate de masurile luate de BNR, care ne-a cerut, incepand din luna mai, sa facem curatenie in bilanturi. Termenul limita a fost in septembrie, cand au aparut si primele semne de pierderi datorita valumului mare de provizioane, insa proesul de curatenie va cotinua pana la sfarsitul anului”, a spus Ghetea, in cadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Sistemul bancar romanesc a avut pierderi de 1,58 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2014, conform datelor prezentate de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, potriva caruia pierderile vor depasi lejer 2 miliarde lei la finalul anului.

“Sistemul bancar plateste o mare parte din factura crizei, dar nu vreau sa minimalizez sau sa elimin ceea ce au platit si altii. Deci suntem de acord ca bancile nu sunt singurele care au suferit pierderi, au platit si populatia si firmele care si-au pierdut investitiile si care au falimentat. Sa nu uitam ca afacerile au fost facute si cu banii investitorilor, dar si cu bani de la banca, deci si banca a piedut, iar daca tinem cont cat investeste un antreprenor, banii pusi de banca sunt mai consistenti. In cazul persoanelor fizice s-au executat garantiile, dar banca nu si-a recuperat toti banii, insa si clientul a pierdut ce a platit pana in acel moment”, a adaugat seful CEC Bank.

El a tinut sa precizeze ca sistemul bancar este afectat si de recentele initiative legislative privind conversia creditelor din valuta in lei si insolventa persoanelor fizice, care daca se vor pune in practica ar putea duce la scaderea drastica, cu 6 puncte procentuale, a solvabilitatii bancilor. “Ceea ce nu ar face alteva decat sa scada nu doar apetitul ci si capacitatea bancilor pentru acordarea de credite”, spune Ghetea.

“Suntem foarte multumiti pentru ca in demersurile noastre de a proteja sistemul bancar avem si sprijinul BNR si al institutiilor financiare internationale, precum Banca Mondiala si FMI, ca rezultat al eforturilor de lobby, daca vreti, de prezentare a realitatilor, dar nu putem sa nu aratam efectele unor masuri propuse si care afecteaza sistemul bancar”, a precizat seful bancherilor.

Avem nevoie de un sistem bancar solid, independent de finantarea externa

El considera ca Romania are nevoie intr-un viitor oricat de indepartat de un sistemul bancar solid, care sa se implice in finantarea economiei, a proiectelor la nivel national, a populatiei, iar acest sistem trebuie sa fie cat mai independent de finantarea externa si sa aiba si posibilitatea de a trece peste unele posibile seisme, asa cum a facut-o de fapt in ultimii ani.

“Daca vom avea mai multe sau mai putine banci sau unitati, nu asta este important ci capacitatea de a acoperi cerinta de finantare. Nu am in vedere acoperea cerintei de finantare in orice conditii, nu trebuie sa dam credite la foc automat, ci sa avem capacitatea sa creditam proiectele bancabile. Exista un numar foarte mare de solictiari de credite ce nu pot fi satisfacute, de la simplul cetatean care constata ca veniturile nu-i ajung pentru un credit, pana la firme care constata cu desi a primit acordul pentru accesul la fonduri europene de la autoritatea de management, cand ajunge la banca constata ca nu poate sa obtina creditul dorit”, explica Ghetea.

In opinia acestuia, aproape 50% din solicitarile de credite nu sunt bancabile, ba chiar la un moment dat, dupa criza, ponderea era chiar de 80%.

De ce? “Pentru ca omul stia ca detine un activ pe baza caruia putea obtine un credit mare, dar acum contravaloarea activului nu mai este la acelasi nivel. El spune ca vrea 100 de lei, dar banca zice doar 60 de lei, deci astfel de situatii intra la categoria nebancabile iar clientul nu mai poate obtine cofinantare necesara proiectului cu fonduri europene”, precizeaza seful CEC Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii