BANCI | Analiza

Provizioanele si rata creditelor neperformante continua sa creasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-30 18:43

Provizioanele pe care bancile le constituie preventiv pentru imprumuturile cu risc de nerambursare continua sa creasca, arata datele BNR, in timp ce rata creditelor neperformante a ajuns la 19,46% in luna aprilie, fata de 19,08% in martie.

Astfel, in luna aprilie, ajustarile pentru deprecierea creditelor acordate de banci, conform IFRS, au ajuns la 31,2 miliarde lei, cu aproape 100 de milioane mai mult decat luna precedenta si cu 1,5 miliarde in plus fata de finalul lui 2012.

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR, denumite ajustari prudentiale de valoare, neinregistrate in contabilitate, conform normelor impuse dupa trecerea de la standardele locale la cele internationale, IFRS, incepand din 2012, au crescut cu aproximativ 200 de milioane in aprilie, la 41,2 miliarde lei.

Cea mai mare parte dintre acestea, respectiv 37,9 miliarde lei, acopera integral valoarea creditelor clasificate in categoria pierdere, conform normelor prudentiale ale BNR, spre deosebire de provizioanele constituite conform normelor IFRS, a caror valoare este de doar 27,6 miliarde aferente creditelor din categoria pierdere.

Începând cu decembrie 2012, a intrat în vigoare Regulamentul BNR nr. 16/2012 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare, care abrogă Regulamentul BNR nr. 11/2011, cu modifi cările şi completările ulterioare.

În ceea ce priveşte activele fi nanciare reprezentând credite înregistrate de împrumutători faţă de debitorii din afara sectorului instituţiilor de credit, acestea se clasifi că în următoarele categorii: a)„standard”; b)„în observaţie”; c)„substandard”; d)„îndoielnic”; e)„pierdere”.

Creditele/plasamentele înregistrate de împrumutători faţă de instituţiile de credit se clasifi că numai în categoriile „standard” sau „pierdere”. Creditele/plasamentele sunt clasifi cate de către împrumutători în concordanţă cu serviciul datoriei, performanţa financiară a debitorului şi principiul declasării prin contaminare (încadrarea într-o singură categorie de clasifi care, respectiv prin luarea în considerare a celei mai slabe dintre categoriile individuale de clasifi care).

Potrivit Regulamentului BNR nr. 16/2012, ajustările pentru deprecierea creditelor/plasamentelor sunt ajustări pentru depreciere determinate potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) şi înregistrate în contabilitate în conturi speciale, iar ajustările prudenţiale de valoare aferente creditelor/plasamentelor reprezintă ajustări de valoare determinate prin utilizarea unei metodologii de natură prudenţială şi înregistrate extracontabil.

Cele două noţiuni au înlocuit „provizioanele pentru riscul de credit” reglementate prin Regulamentul BNR nr. 3/2009, cu modifi cările şi completările ulterioare.

Comentarii

comentator ocazional
previzibil
dar daca unii doresc relansarea creditarii ... sa mai dea apa la moara ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii