BANCI | Ultima Ora

Proiectul de lege privind rambursarea creditelor in valuta la cursul din momentul contractarii a fost respins de comisia de buget-finante din Senat. Cinteza: Ar putea genera o criza de sistem, unele banci vor da faliment a doua zi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-18 17:55

Comisia de buget-finante din Senat a respins astazi un proiect de lege pentru completarea OUG 50/2010 care prevede posibilitatea rambursarii creditele in valuta la cursul de schimb la care au fost contractate, mult mai mic decat in prezent, dupa ce reprezentantii BNR au spus ca aplicarea unei astfel de masuri ar produce risc sistemic pe piata bancara iar unele banci ar falimenta a doua zi.

"Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment", a declarat Nicolae Cinteză (foto), seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, citat de Mediafax. Cinteza a prezentat punctul de vedere al BNR în legătură cu această propunere legislativă, discutată marţi în Comisia de buget din Senat.

"Mai exista un singur caz de acest fel, in care clientii unei banci au putut rambursa creditele in valuta la cursul din momentul obtinerii, in Croatia, din cauza căruia banca părăseşte Croaţia", a spus Cinteză.

Potrivit proiectului de lege initiat de un grup de parlamentari din mai multe partide politice, "valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea în lei, se determină prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit".

Pe de alta parte, senatorii din Comisia de buget au respins si o propunere privind introducerea falimentului persoanelor fizice, spunand ca, deşi în alte ţări este valabilă, nu poate fi introdusă şi în România.

In schimb, se va organizat o întâlnire cu Asociaţia Naţională a Băncilor şi cu reprezentanţii BNR, pentru a se găsi soluţii în cazul persoanelor care nu mai pot restitui creditele în alte monede.

Comentarii

Alin
Bancherii de rahat
Voi sustine cum pot , si voi face tot ce este cu putinta ca aceasta meserie de 'bancher', sa fie o meserie a boschetarilor.

Alin
Prostimea!
Acum 2 ani de zile am sustin cum am putut legat de cei ce 'lucreaza' in Piata Forex. Acum o sa sustin urmatorul lucru: * Un mic artificiu legat de aceste schimbari a creditelor din valuta in Lei Daca eu am un credit astazi luat in Euro, in valoare de 20.000Euro, si mi se schimba acest credit in lei la o valoare de 4,48 Ron pentru un Euro, sunt CEL MAI PROST OM IN VIATA ( exact ce fac toti romanii in ziua de astazi) Argumentul este simplu: Cursul Euro/ Ron este la cel mai mare nivel de 7 ani de zile. Trendul este sa ajunga iarasi la 3,6 in urmatorii 6-7 ani de zile. In momentul in care 99% din populatie schimba acest lucru, ei sunt pierzatori pentru ca banca o sa castige dupa aceea la crestere a Leului Romanesc. Aveti mare grija, dupa ce prosti de la BNR ca luati. Eu unul mi-am schimbat toate creditele in YEni, si am avut o recucere 30% la rata mea. Singura care a pierdut a fost banca. Mi-am redus creditul cu 30%.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii