ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala, in scadere anuala cu peste trei procente in februarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-27 11:03

România a înregistrat în februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS.

Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru comparabilitate între lunile anului a fost, de asemeni, negativă (-2,6%).

Comparativ cu ianuarie 2021, evoluția în termeni bruți a fost pozitivă (+3,7%) dar s-a datorat dispunerii zilelor lucrătoare (-1,0%, după ajustarea cu sezonalitatea).

Datele din ultimii cinci ani arată un declin al evoluției producției industriale, manifestat deja din anul 2018 încoace, cu mult înainte de a se declanșa pandemia. Practic, industria este departe de a recupera în februarie 2021 valoarea din urmă cu trei ani, iar industria prelucrătoare a obținut o performanță relativ redusă.

Relevant pentru această evoluție este modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie din 2016 încoace, cu un declin început în 2019, înainte de apariția pandemiei, și accentuat pe parcursul anului trecut.

În 2020, revenirea din partea a doua a anului a fost semnificativă dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele luni de manifestare a pandemiei.

Datele disponibile arată o încetinire la doar trei procente a ritmului de creștere a productivității muncii în industrie la începutul lui 2021.

Deocamdată insuficient pentru a reface nivelul din 2019, după tentativa de revenire mai rapidă de la finele anului trecut (+8,4% în decembrie 2020). Asta în pofida creșterii consemnate de industria energetică, deoarece trendul a fost dat de segmentul mare al industriei prelucrătoare.

În structură, datele arată destul de slab pe seria brută, scăderile fiind mai importante în industria extractivă. Industria prelucrătoare a rămas după primele două luni din 2021 la peste trei procente sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019.

 

Puține ramuri industriale au obținut rezultate pozitive în februarie 2021 față de aceeași lună a anului precedent. Printre acestea, s-au numărat fabricarea de construcții metalice și produse din metal, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii