BANCI | Stirea Zilei

Problema cu taxa bancara din Romania e ca nu afecteaza doar bancile, ci si populatia, firmele si economia, avertizeaza seful Erste Bank, Andreas Treichl

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-29 21:33

Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca problema taxei bancare din Romania, comparativ cu taxele impuse in Ungaria si Austria, este ca va afecta nu doar bancile, ci si pe clientii acestora si economia in ansamblu, din cauza marimii acesteia, care va provoca pierderi multor banci, in special celor care activeaza doar in Romania.

“Problema cu taxa din Romania este ca aceasta nu afecteaza doar bancile, ci si clientii acestora si economia. Taxele bancare din Ungaria si Austria au fost neplacute pentru banci, dar nu au afectat alte componente ale societatii, nu a produs pagube economiei”, a declarat Treichl, cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la infiintarea Erste Bank, la Viena.

Din acest motiv, el considera ca taxa bncara din Romania nu va ramane mult timp in actuala forma.

Taxa bancara introdusa de Guvern de la inceputul anului se ridica la 1,2% din activele bancilor, dubla fata de nivelul taxei aplicata de Ungaria in 2010, de 0,53%, redusa treptat pana la 0,20% cat este in prezent. Iar pentru bancile mici, cu active de pana in 190 milioane de dolari, taxa este de doar 0,15%.

In Austria, taxa bancara a fost introdusa in 2011, cu trei niveluri: 0% pentru activele de pana la 1 miliard de euro, 0,055% pe an pentru activele de pana la 20 miliarde euro si 0,085% din activele cu valori de peste 20 miliarde euro. Taxa din Austria este, asadar, de 15 ori mai mica decat cea din Romania.

De altfel, taxa bancara din Romania este cea mai ridicata din Europa si de opt ori peste media din tarile in care se mai aplica. (vezi aici detalii)

Opinia lui Treichl este in acelasi ton cu cea transmisa recent de bancherii romani, care au avertizat ca daca taxa bancara se mentine in actuala forma, vor fi nevoiti sa-si reduca drastic investitiile si sa fie mult mai selectivi in acordarea de credite, ceea ce va avea implicatii asupra cresterii economice. (vezi aici detalii)

De asemenea, BNR a avertizat ca taxa ameninta stabilitatea sistemului financiar si implicit afecteaza cresterea economica. (vezi aici detalii)

In privinta impactului taxei asupra Erste Bank, Treichl a spus ca aceasta nu va fi un dezastru, dat fiind ca subsidiara BCR reprezinta doar 10% din activele grupului Erste, cu un bilant de 11 miliarde euro.

El a precizat ca BCR va ramane pe profit si in cazul aplicarii taxei (dat fiind ca va fi ajutata de grupul Erste), insa bancile care activeaza doar in Romania ar putea sa sufere pierderi, neputand apela la suport de la banci-mama, ca cele straine.

In Romania exista banci importante care activeaza doar in tara, precum Banca Transilvania, cel mai mai mare grup financiar local, precum si CEC Bank, banca detinuta de stat.

Atat Banca Transilvania cat si CEC Bank sunt foarte active atat in servicii acordate persoanelor fizice, cat mai ales pentru finantarea firmelor mici si mijlocii, astfel ca daca vor fi afectate puternic de taxa, este posibil ca impactul sa fie transmis si clientilor.

Seful Bancii Transilvania, Omer Tetik, a declarat ca banca va fi nevoita sa-si reduca drastic investitiile, dar si sa fie mult mai selectiva in acordarea creditelor pentru IMM-uri, ceea ce inseamna ca mai putine firme vor putea primi finantari pentru dezvoltarea afacerilor.

 

Comentarii

??????
?
Opinați că bancherii ar putea contribui ,în viitorul nu prea îndepărtat, prin astfel de mesaje, la reducerea școlarizării în domeniu și chiar și a personalului bancar angajat ?De ce considerați că populația ar trebui să mai aibă bani în bănci sau să mai folosească credite dacă economia ar fi ,,afectată" ?

??????
?
Remarcași că, în vremuri nu prea îndepărtate, personalul din bănci se forma prin "ucenicie" ?

??????
?
Ce opinie aveți despre faptul că la finalul actualului mandat al guvernatorului Isărescu, mrs. Delia Velcuescu, economist cu experiență dobândită și la FMI, ar putea avea oportunitatea de a prelua conducerea BNR ?

??????
?
Deci, comentariu corectat. Ce opinie aveți despre faptul că la finalul actualului mandat al guvernatorului Isărescu, mrs. Delia Velculescu, economist cu experiență dobândită și la FMI, ar putea avea oportunitatea de a prelua conducerea BNR ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii