Banca Transilvania a renuntat la jumatate din provizioanele in valoare de 200 de milioane de lei pe care le-a estimat anul trecut pentru acoperirea potentialelor pierderi din aplicarea Legii 77/2016 privind darea in plata, dupa ce riscurile aferente acestei legi s-au disipat datorita deciziei Curtii Constitutionale.
Daca in forma initiala Legea 77/2016 permitea clientilor sa scape de datorii daca renunta la locuinta ipotecata in favoarea bancii, printr-o simpla notificare, Curtea Constitutionala a decis ca doar o instanta de judecata poate decide acest lucru si doar in cazul in care constata existenta impreviziunii, prevazuta de Codul Civil.
In consecinta, BT a decis sa renunte la jumatate din volumul initial de provizioane pentru darea in plata, astfel ca in primul trimestru din acest banca a avut costuri 0 cu riscul. Ba chiar a avut venituri de aproape 6 milioane lei, comparativ cu cheltuieli de peste 60 milioane lei in primul trimestru al anului precedent, ceea ce i-a permit sa-si majoreze cu 8% profitul net. (vezi aici detalii)
“Pastram insa jumatate din provizioanele pentru darea in plata, in eventualitatea schimbarii conditiilor din piata”, spune Omer Tetik, directorul general al BT.
Legea darii in plata afecteaza in principal bancile cu multe credite in franci elvetieni (CHF), precum cele grecesti si Raiffeisen Bank, insa si Banca Transilvania a mai ramas cu ramasite de la fostii clienti ai Volksbank, pe care i-a preluat in 2015.
Pe de alta parte, BT a continuat si in primul trimestru sa-si curete bilantul de creditele neperformante, prin scoatarea acestora in afara bilantului, dupa care urmeaza a fi vandute recuperatorilor de credite. Cu toate acestea, banca a reusit insa sa-si majoreze soldul de credite cu 3% in primul trimestru.
Volumul de credite scoase in afara bilantului (write-offs) s-a ridicat la 70 de milioane de lei in primele trei luni ale anului, pentru care s-au facut provizioane de doar 25 milioane lei, compensate, dupa cum am vazut, de reversarile de provizioane aferente legii privind darea in plata.
In consecinta, rata creditelor neperformante (NPE, conform definitiei EBA), scazut de la 9,8% la sfarsitul anului trecut la 9,2% in martie 2017. Rata de acoperire cu provizioane este de 65%.
“Vrem sa acceleram procesul de write-offs si avem in vedere vanzarea de credite neperformante in urmatoarele luni”, a adaugat seful BT.
Raportul cost/venit a crescut peste nivelul prognozat pentru acest an, de 42,6%, la 51,33%, fata de 46,38% in T1 2016. “Tintade 42,6% este destul de ambitiosa, dar cred ca o vom putea atinge, datorita cresterii veniturilor si controlului costurilor”, apreciaza Tetik.
El a mentionat ca in primul trimestru din acest an BT a avut cheltuieli suplimentare (one-offs) privind contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, cu 50 de milioane lei mai mari fata de trimestrul anterior. De asemenea, banca a facut investitii in tehnologie si alte aplicatii IT.
Banca Transilvania a estimat insa o scadere cu 30% a profitului net in acest an, comparativ cu anul trecut. (vezi aici detalii)