ECONOMIE | Analize economice

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei, in recesiune tehnica accentuata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-03 16:22

Principalele state partnere ale României în comerțul exterior au intrat în recesiune tehnică accentuată ca urmare a pandemiei de Covid 19.

De reținut, dintre primele trei în topul schimburilor de mărfuri cu străinătatea, Italia și Franța consemnaseră deja două valori negative înaintea trimestrului doi 2020 iar declinul lor a fost semnificativ mai puternic decât al Germaniei, principalul nostru partener comercial.

Pentru referință, am inclus și valorile din țări care au o pondere mai însemnată în schimburile României, dintre statele care s-au conformat cu termenul ceva mai ambițios fixat în premieră de Eurostat. Scopul fiind de a dispune de date semnal la 30 de zile de la încheierea trimestrului precedent, precum și estimările pe ansamblul UE27 (cu care derulăm trei sferturi din comerțul exterior) și Zona Euro, pentru a facilita procesul decizional.

Datele prezentate pentru T2 2020 au la bază datele colectate pentru 16 state membre care însumează 93% din PIB-ul Zonei Euro și 88% din PIB-ul UE, cu o precizarea importantă, și anume că procesul de prelucrare nu a fost afectat de criza Covid.

Ele vor putea face, însă, obiectul unor rectificări la termenul clasic de 45 de zile de la finalul trimestrului, respectiv data de 14 august, termenul limită de publicare a rezultatelor pentru toate statele membre.

Reamintim că România a anunțat deja o surprinzătoare creștere pe T1 2020 de 0,3% față de trimestrul precedent, respectiv un avans de 2,7% în raport cu T1 2019.

Astfel, chiar dacă valoarea estimată curent pentru declinul pe T2 2020 este de -14,4%, adică în linie cu evoluția generală din UE, ar urma să evităm intrarea în recesiune tehnică potrivit definiției care cere două trimestre consecutive cu valori negative.

Se va vedea, însă, evoluția negativă a principalilor parteneri comerciali europeni, cu care suntem conectați și în lanțurile de producție, în viteza cu care ar urma să revenim la nivelul PIB de dinaintea crizei.

Taguri: Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii