BANCI | Stirea Zilei

Primul card cu display din Europa s-a lansat in Romania, de catre MasterCard si Credit Europe Bank. Cum functioneaza si ce avantaje are

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-02 00:06

Credit Europe Bank a fost prima care a adus in Romania celebrul card Avantaj, cu plata in rate fara dobanda si cu bonus, iar acum a lansat, tot in premiera, de data aceasta europeana, primul card de debit in lei cu display tip MasterCard, care incorporeaza tokenul folosit de multe banci pentru emiterea unei parole pentru accesul in serviciul de internet banking. Este, de fapt, al treilea card de acest tip din lume, dupa Tailanda si Turcia.

Noul card nu are costuri suplimentare fata de cardul de debit standard, chiar daca are o functie suplimentara oricarui card de pe piata, respectiv acel display pe care se afiseaza parola pentru accesul la internet banking si in viitor suma de bani disponibila pe card, in orice moment.

Reprezentantii bancii, mai exact Etem Birinci, vicepresedintele pe retail al Credit Europe Bank, declara, pentru Bancherul.ro, ca vor sa pastreze traditia si incearca sa fie primii care sa lanseze in Romania platile cu mobilul prin tehnologia NFC, mai exact platile contactless cu telefonul mobil in locul cardului.

Si nu ar fi de mirare, intrucat atat cardurile cu display cat si platile cu mobilul sunt servicii bancare lansate deja in Turcia, grupul Credit Europe fiind, dupa cum se stie, o institutie de credit cu actionariat turcesc, din grupul Fiba, dar cu licenta olandeza. In Olanda, banca este printre primele zece institutii de credit din aceasta tara iar grupul este prezent in 11 tari cu peste 7000 de angajati si peste 200 de unitati.

Banca intentioneaza sa vanda 10.000 de astfel de carduri in urmatorul an. In acelasi timp, pentru ca astfel accesul la internet va fi mai facil, banca spera sa-si majoreze volumul de utilizatori ai serviciului de internet banking de la 3-4% din numarul total de clienti (500.000) in prezent pana la 40% in umatorii ani. Clientii bancii folosesc acum pentru accesul la internet un token, care va fi mentinut in paralel cu noul card, pana cand va fi inlocuit de noul card.

Avantajele noului card

Revenind la cardul cu display, sa vedem despre ce este vorba. Mai intai, istoria lui si avantajele fata de alte carduri si servicii de internet banking in primul rand, fiind vorba de un card care substituie un token.

Etem Birinci, completat de Bianca Ionita, sefa departamentului carduri: „Credit Europe Bank ofera in Romania atat servicii de retail banking, cat si pentru IMM-uri si corporatii. Banca are 77 de unitati si 500.000 de clienti persoane fizice (dintre care 325.000 sunt detinatori de carduri de credit iar 85.000 au carduri de debit n.r.).

Strategia noastra este aceea de a ne concentra mult mai mult pe cele trei tipuri de canalele de distributie alternative: internet banking, telefon si mobile banking, ATM-uri. De exemplu, clientii bancii pot acum sa-si achite la ATM-uri ratele la credite, cu sau fara card.

In ceea ce priveste cardurile, am fost deschizatori de drumuri cu Card Avantaj, primul card care a oferit bonusuri si posibilitatea de a plati produsele in rate fara dobanda. Am fost de asemenea primii care am facut posibile platile in rate fara dobanda si in cazul tranzactiilor pe internet. Am introdus si un program de fidelizare a clientilor, si anume ratele in strainatate si am fost si primii care am initiat un parteneriat cu un cash&carry.

Iar acum suntem primii care introducem cardul cu display.

Vreau acum sa va impartasesc cate ceva din experienta mea cu serviciile de internet banking din mai multe tari in care am lucrat. Exact in urma cu un an am venit in Romania din Olanda, iar inainte am fost in Austria si Germania. Intre anii 2001 si 2006, in Germania toate bancile aveau un sistem de autorizare dublu, iar pentru fiecare logare trebuia sa introduci un cod suplimentar de la banca, lista de coduri fiind obtinuta de clienti de la banca, pe o cola de hartie. In Austria era un sistem asemanator, doar ca in locul hartiei cu parola se foloseau SMS-uri pentru fiecare autentificare. In final, in Olanda, pentru autentificarea in serviciul de internet banking se foloseste un card reader in care se introduce cardul pentru a se obtine un cod de autentificare.

Problema era ca in Germania imi uitam tot timpul hartia de la banca unde aveam parolele de acces, in Olanda mi-era greu sa tin la mine acel card reader si trebuia sa-l cer tot timpul de la colegi, de aceea era destul de dificil sa fac tranzactii pe internet.
In Romania, inclusiv la Credit Europe Bank, se foloseste un token, pe care deseori il uit.

Cum se utilizeaza cardul cu display

Noul card cu display este un card de debit obisnuit, cu cip, iar in plus suplineste un token, un cititor de carduri sau o lista cu parole pentru accesul la internet banking. Printr-o apasare intr-un punct (buton) al cardului, pe un display se afiseaza codul (parola) pentru accesul al internet. Pentru aceasta cardul are o baterie cu o durata de functionare de pana la 7 ani si 100.000 de autentificari.

Practic pentru accesul la internet banking, un client trebuie sa introduca un user name si o parola statica (adica valabila pentru fiecare logare) stabilita initial si care poate fi schimbata, completata de o parola emisa de token, unica pentru fiecare tranzactie. Acum, parola emisa de token poate fi emisa si de cardul cu display. Este o metoda suplimentara de securitate, ceea ce inseamna ca in cazul in care tokenul sau cardul este pierdut, ele nu vor putea fi folosite in lipsa username-ului si parolei statice detinute de clientul bancii. La fel ca la PIN-ul unui card. Chiar daca un card este pierdut, el nu poate fi folosit fara PIN.

In viitor ne gandim si la noi servicii adaugate pe acest card, si anume afisarea pe display a sumei pe care clientul o are disponibila pe card, ceea ce este foarte util pentru client, precum si dotarea cu display si a cardurilor de credit.”

Denisa Mateescu: Clientii apreciaza cardul cu display ca fiind usor de folosit

Denisa Mateescu, general manager Romania si regiunea Balcani la MasterCard, a spus ca premiera europeana a acestui card in Romania, dupa lansarea de anul trecut a unui card asemanator in Turcia, demonstreaza ca tara noastra, desi nu are o istorie lunga in industria cardurilor, a ars multe etape iar azi lanseaza pe piata produse mai avansate decat restul lumii.

Din studiile MasterCard facute dupa 2009 s-a constatat ca cei mai multi consumatori cer cat mai mult control si in acelasi timp o siguranta si comoditate in utilizarea cardurilor: 47% dintre consumatori ar solicita un display card, 57% spun ca ar folosi mai mult cardul daca ar avea o asemenea facilitate, 46% au apreciat ca un astfel de card este sigur, 86% ca-i ajuta sa detina controlul iar 90% ca este foarte simplu si comod de folosit.

Cardul functioneaza simplu: o parola este generata de catre cip, avem un buton de activare a acestei parole pe display si putem consulta si soldul cardului pe loc, de exemplu in magazin, sa ne asiguram ca avem suficienti bani pe card. Beneficiile cardului sunt utile pentru internet banking, pentru tranzactiile pe internet. Este un pas enorm pentru industria cardurilor, nu doar in Romania ci si la nivel european si chiar mondial, sper ca produsul sa aiba cat mai mult succes inca de la inceput, sa fie inteles si utilizat de consumatori.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii