BANCI | Ultima Ora

Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a scazut cu 5% in mai, potrivit Colliers

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 12:33

Preturile pe segmentul locuintelor noi au stagnat n luna mai compartiv cu luna aprilie, iar n ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, acestea au nregistrat o scdere de 5%, cobornd de la 1.892 euro/mp n aprilie la 1.808 euro/mp n luna mai, conform analizei lunare realizat de Colliers.

Primul indice imobiliar din Romnia, BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat de compania de consultant imobiliar Colliers Internationbal, a nregistrat n luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitti sub cea din aprilie, continund trendul oscilant de la nceputul anului, conform analizei lunare realizat de Colliers Residential Division.

n timp ce indicele apartamentelor noi (BREI-N) se situeaz la nivelul de 1.909 euro/mp, pstrnd practic nivelul lunii precedente, indicele apartamentelor vechi (BREI-V) nregistreaz o scdere de 5%, cobornd de la 1.892 n aprilie la 1.808 euro/mp n luna mai. "Aceast depreciere este efectul scderii numrului de tranzactii pe piat din lunile aprilie – mai, si a fost posibil datorit caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi", conform analizei Colliers.

Potrivit raportului Colliers, n ciuda acestei scderi cu 2,4%, indicele imobiliar se mentine peste valoarea nregistrat n ianuarie 2008 de 1.826 euro/mp, iar minimul atins n primele cinci luni este nc destul de departe, BREI mai avnd de coborat 67 de unitti pentru a trece acel prag. Analistii imobiliari mai spun c raportat la primul trimestru de anul trecut se observ o crestere de 34%, respectiv cu 468 unitti.

"Cresterile procentuale din anii precedenti vor fi mai greu de atins, acestea presupunnd cresteri unitare din ce n ce mai mari. n plus, se nregistreaz deja valori mai mici de crestere unitar fat de cele din anii precedenti. n acest moment singurul sector care a nregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3, desi cresterea este de suprafat, de doar 2%. Sectorul cu cel mai mare pret/mp rmne sectorul 1 cu o cot de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4 care a nregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai sczut este cea a sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, n special datorit caracterului omogen al acestui sector, axat n proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei", se arat n comunicatul Colliers.

Analistii imobiliari mai spun c desi BREI a nregistrat fluctuatii de pn la 3% n primele cinci luni ale anului, piata rezidential arat rezistent fat de criza international, fiind sustinut de cererea de locuinte si de rapoartele oficiale pozitive privind cresterea economic a trii.

Compania de consultant imobiliar Colliers International a lansat la sfrsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romnia ca instrument de msurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capital si reprezint un punct de referint n dezvoltarea profesionist a pietei imobiliare din Romnia.

Indicele BREI a fost realizat de o echip de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonat de Clin Bucur care n ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe ntelegerea mecanismelor formrii preturilor apartamentelor n Bucuresti, dar si pe gsirea unor formule de calcul al indicelui care s reflecte n mod corect ponderea vnzrilor n anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietti.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la rndul su opt indici secundari care monitorizeaz evolutia preturilor n cele 6 sectoare din Bucuresti ct si pentru apartamentele vechi din blocurile construite nainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite n ultimii ani. Fiecare sector a fost mprtit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care s respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vnzrilor n functie de calitate si pret.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii