BANCI | Opinie

Presedintele Senatului, acuzat de clientii cu credite in CHF ca a facut afirmatii grave si tendentioase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-09 07:27

Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) condamnă în mod public afirmațiile domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, potrivit căruia împrumutații în franci elvețieni ” Au jucat pe francul elveţian!” atunci când s-au împrumutat, și că ”acum ce să fac eu, să stau să le compensez pierderile?”, afirmații pe care le consideră grave și tendențioase, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai adauga urmatoarele:

GCCC atrage atenția domnului Călin Popescu Tăriceanu că, în calitate de parlamentar român, are obligația de a se informa și de a informa opinia publică complet și corect privind deciziile Curții Constituționale a României și de a reprezenta interesele tuturor românilor, inclusiv ale celor împrumutați în franci elvețieni, în calitate de consumatori de bună-credință.

Ba mai mult, a interpreta în mod tendențios acțiunea consumatorilor de bună-credință care s-au împrumutat în franci elvețieni, sub auspiciile ”impreviziunii”,  drept o acțiune speculativă, tipică mediului de afaceri din care d-l Tăriceanu provine, dovedește încă o dată lipsa de empatie a domnului Tăriceanu cu poporul pe care îl reprezintă, precum și a unei minime intenții de a informa corect opinia publică privind contextul creditării în CHF.  

Îi reamintim pe această cale domnului Călin Popescu Tăriceanu faptul că boom-ul creditării în CHF a fost în perioada 2007-2008 când dumnealui, în calitate de Prim - Ministru al României având în coordonare Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, avea obligația legală de a se asigura că băncile comerciale informează corect și complet consumatorii asupra întinderii obligațiilor contractuale. În calitate de nou Stat Membru al Uniunii Europene România, prin ANPC, avea obligația de a asigura implementarea Directivei 93/13/CEE privind drepturile consumatorilor.

Îi mai amintim domnului Călin Popescu Tăriceanu faptul că legea conversiei vine să corecteze o serie de probleme pe care domnia sale, în calitate de reprezentant ales al poporului, pare să le ignore. Vorbim, pe de o parte, de sclavagismul modern, sub forma muncii forțate în folosul băncilor pe o perioadă de 30 de ani, în condițiile în care persoanele împrumutate în franci elvețieni au ajuns să achite băncilor sume enorme, care în numeroase cazuri depășesc veniturile familiei, în baza unor clauze abuzive și a dublării cursului francului elvețian față de moneda în care sunt salarizați.

Iar pe de altă parte, vorbim de evaziunea fiscală pe care băncile abuzive și care au creditat în franci elvțieni o practică, în condițiile în care un număr mare de credite în CHF au fost cesionate unor entități nebancare din afara României.

Totodată, menționăm că împrumutații în CHF și-au achitat până la acest moment creditele contractate în perioada 2006- 2008, având în vederea devalorizarea leului în raport cu francul și ratele evident dublate pe care aceștia le-au achitat. Prin urmare, nimeni nu va trebui, niciodată, să compenseze nicio pierdere. Pentru că aceasta nu există. Reiterăm faptul că, prin Legea conversiei, GCCC dorea să obțină doar o echilibrare a obligațiilor contractuale, pentru că împrumutații în franci elvețieni NU doresc ca, după ce au plătit timp de 10 ani rate la bancă, să apeleze la mecanismul legii dării în plată.

În încheiere, dorim să îi transmitem domnului Călin Popescu Tăriceanu faptul că GCCC este deschis la dialog și înțelegere reciprocă. Nu înțelegem motivul pentru care dumnealui, in totală contradicție cu votul unanim al Parlamentului pentru legea conversiei creditelor din franci elvețieni in lei, a găsit de cuviință să facă astfel de afirmații, în condițiile in care este de notorietate faptul că creditarea în franci elvețieni a fost făcută cu încălcarea legii, băncile în cauză folosind practici comerciale înșelatoare și încălcând cu bună știință obligațiile legale de informare și consiliere a debitorilor bancari.

Mai mult, în perioada imediat următoare, prin dialog civic participativ și deschis, specific unei democrații participative europene, GCCC urmează să stabilească acțiunile punctuale de urmat pentru realizarea obiectivelor asumate încă de la înființare: eliminarea abuzurilor instituțiilor bancare și promovarea conversiei și dării în plată. 

Îl invităm pe domnul Tăriceanu să-și reconsidere de urgență poziția exprimată, aflată în contradicție flagrantă cu interesul pentru drepturile cetățenilor și vădit în favoarea sistemului bancar. Reamintim domnului Tăriceanu că nu băncile au fost cele care au votat în decembrie 2016.

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  curs BNR  BT Pay  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii