BANCI | Ultima Ora

Premierul Orban si guvernatorul Matolcsy baga iar spaima in bancile straine din Ungaria. Analistii vorbesc chiar de o nationalizare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-12 15:07

Premierul Ungariei, Viktor Orban, isi continua politica nationalista si adopta masuri economice neortodoxe, in ciuda criticilor externe si a devalorizarii forintului. Dupa ce si-a asigurat controlul bancii centrale, prin instalarea ca guvernator a aliatului sau, György Matolcsy (foto stanga), astazi Orban a amenintat ca va lua noi masuri impotriva bancilor straine si a creditelor in valuta.

Orban a declarat, citat de Reuters, ca sunt prea multe banci straine in Ungaria si ca va elibera firmele de povara creditelor in valuta, cauzata de deprecierea forintului. „Problema creditelor in valuta este in principiu o problema de suveranitate”, a declarat Orban.

Mai mult, Orbank a promis ca statul ungar isi va construi propriul sistem bancar, bazat pe reteaua de cooperative de credit cumparate anul trecut odata cu preluarea unei parti din Takarekbank.

Declaratiile lui Orban au fost interpretate de analistii de la Danske Bank ca fiind o amenintare cu nationalizarea bancilor straine. Acestia apreciaza ca daca guvernul ungar si noul guvernator al bancii centrale vor continua politica neortodoxa, va exista un risc major pentru economia acestei tari. Mai mult, apreciaza banca daneza, exista riscul ca guvernul maghiar sa implementeze noi masuri draconice, precum controlul cursului de schimb si a capitalurilor.

Orban a mai declarat ca banca centrala ar trebui sa reduca in continuare dobanda, aflata la 5,25% in prezent, astfel incat companiile sa se poata imprumuta mai ieftin decat o fac in prezent, la dobanzi de 8-10%.

Forintul maghiar a scazut cu peste 1% dupa declaratiile lui Orban, la 305 forinti pentru un euro, deprecierea fiind de 5,5% in ultimele 3 luni, cea mai mare din grupul de 10 tari emergente monitorizate de Bloomberg.

Matolcsy preia controlul la banca centrala

In acelasi timp, guvernatorul György Matolcsy si-a consolidat autoritatea la banca centrala, dupa ce a anulat responsabilitatile in privinta politicii monetare si a stabilitatii financiare detinute de doi viceguvernatori numiti de predecesorul sau, si pe care le-a transferat noului sau viceguvernator, Adam Balog.

Matolcsy este arhitectul politicilor neortodoxe ale guvernului maghiar implementate de Orban, initiate de pe vremea cand era ministru al Economiei.

Orban si Matolcsy s-au ridicat impotriva fostului presedinte al bancii centrale, Andras Simor, si au propus un proiect de elaborare a unei noi legi de functionare a bancii centrale, impiedicata insa sa intre in vigoare de catre Banca Centrală Europeană, care a considerat ca aceasta ar fi subminat independenta politicii monetare.

Cu toate acestea, banca centrala a Ungariei a scazut dobanda de 7 ori consecutiv, la un record de 5,25%, desi Simor si cei doi viceguvernatori ai sai s-au opus ciclului de relaxare a politicii monetare, motivand ca inflatia a crescut mai mult decat tinta de 3% iar dobanzile au un impact limitat asupra creditarii si cresterii economice, la fel cum spunea recent si guvernatorul Mugur Isarescu.

Banca centrală, în cooperare cu guvernul, poate extinde sursele de creditare a companiilor, care reprezinta "cheia" pentru a pune capăt recesiunii, a declarat Matolcsy, citat de Bloomberg.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii