BANCI | Analize economice

Pot sa vand locuinta cumparata cu credit Prima Casa?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-04-03 09:25

"Dl Coman am nevoie de ajutor din partea dv. fiul meu a luat un credit de la OTP pentru prima casa acum 2 ani si acum vrea sa ramburseze integral suma ramasa, cei de la banca au spus ca este posibil dar trebuie sa mai ramana in casa inca trei ani.
Precizez ca daca ramburseaza sima ár vrea sa vanda locuinta.
Cu stima", intreaba un cititor.

RASPUNS:

Locuinta cumparata cu un credit prin Programul Prima Casa (Noua Casa) poate fi vanduta in orice moment, in urmatoarele doua situatii:

1) rambursarea integrala a creditului, anticipat sau la termen, cu acordul de radiere a ipotecii emis de FNGCIMM;

2) preluarea creditului de catre o persoana eligibila in cadrul Programului, printr-un act aditional la contract emis de FNGCIMM.

Conform informatiilor publicate de FNGCIMM, "in situatia rambursarii integrale sau a preluarii creditului, trebuie sa va adresati bancii finantatoare, pentru a intreprinde demersurile de radiere a ipotecii si a interdictiilor inscrise asupra imobilului sau pentru a intreprinde demersurile de preluare a creditului de catre persoana fizica eligibila in cadrul Programului.

In cazul preluarii contractului de finantare, banca isi da acordul, atat in nume propriu, cat si in numele statului roman pentru preluarea finantarii si a dreptului de proprietate.

Am rambursat integral creditul garantat. Cum pot obtine acordul de radiere?

Orice modificare la contractul de garantare se realizeaza prin intermediul Bancii la solicitarea Finantatorului, astfel, pentru emiterea acordului de radiere a ipotecii trebuie sa luati legatura cu reprezentantii bancari. Finantatorul va transmite catre FNGCIMM o solicitare de modificare in acest sens impreuna cu documentele obligatorii, prevazute in conventia incheiata intre FNGCIMM si Banca (conform Ordinului 2644/29.09.2017).

Ulterior, FNGCIMM va emite acordul de radiere, potrivit Hotararii nr. 80/27.02.2017 si il va transmite bancii intr-un singur exemplar original.

Cat dureaza eliberarea acordului FNGCIMM de radiere a ipotecii, dupa rambursarea integrala, anticipata a creditului?

Legislatia aplicabila Programului nu stabileste un termen limita pentru eliberarea acordului de radiere a ipotecii si sarcinilor legale din cartea funciara a imobilului – locuinta; in aceste conditii, eliberarea acordului se face cu respectarea termenului legal pentru solutionarea petitiilor, respectiv acela de 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii de eliberare a acordului."

Asadar, iata ce trebuie sa faca fiul dumneavoastra:

1) O cerere la OTP Bank privind rambursarea integrala anticipata a creditului;

2) O cerere la OTP Bank pentru obtinerea de la FNGCIMM a acordului de radiere a ipotecii si a interdictiilor inscrise asupra imobilului.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la OTP Bank.

Taguri: credite ipotecare  OTP Bank  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  banca  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Noua Casa  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii