BANCI | Stirea Zilei

Platile cu cardurile bancare la POS-urile magazinelor cresc in continuare cu doua cifre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-16 22:53

Platile cu carduri la POS-urile magazinelor au crescut in primul trimestru al acestui an la un total de 50,7 milioane de tranzactii, cu 7,2 milioane (14%) mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR privind platile cu carduri bancare.

Cresterea de doua cifre a numarului de plati cu cardul la magazine a fost sustinuta de dezvoltarea retelei de acceptare a platilor electronice. Astfel, numarul POS-urilor a atins un nou record in martie: 137.432 de POS-uri, cu 1967 de aparate mai multe decat la finalul anului trecut si cu 10.295 mai multe decat in martie 2014.

Si numarul platilor cu cardul la POS-urile din alte tari au avut o crestere importanta in ultimul an, ajungand la aproape 7 milioane de tranzactii in primul trimestru din 2015, fata de 5,4 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea platilor la magazinele din strainatate a crescut de la 1,5 miliarde lei in primul trimestru din 2014 la 1,8 miliarde lei in primele trei luni din acest an.

In privinta numarului de ATM-uri, acesta ramane stabil, in jurul a 10,900 de unitati, cate erau si in ultimii ani, in timp ce numarul retragerilor de numerar de la bancomate este in crestere: 56 milioane retrageri in primele trei luni ale acestui an, in comparatie cu 55,3 milioane in aceeasi perioada din 2014.

Volumul retragerilor de numerar de la ATM-uri a fost de 30,9 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, cu 2,6 miliarde lei (8,5%) mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea tranzactiilor de plata cu carduri de debit a fost de 6,9 miliarde lei in primul trimestru, cu 1,1 miliarde lei mai multe decat in primul trimestru din 2014.

Valoarea tranzactiilor cu cardurile de credit s-a ridicat la 1,3 miliarde lei in primul trimestru din acest an, fata de 1,1 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Numarul cardurilor bancare valide in circulatie a crescut la un volum record de 14,569 milioane la finalul lunii martie 2015, cu 27.356 mai multe decat la finalul anului 2014.

Numarul cardurilor active este mai mic cu 3,3 milioane, mai exact 11,259 milioane unitati, in crestere fata de cele 11,038 milioane la finalul anului trecut, insa mai putine decat in martie 2014, cand erau 11,386 milioane carduri active.

Carduri noi emise de banci in primele trei luni ale anului au fot cu 866.623 unitati mai multe decat in trimestrul precedent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii