BURSA | Stirea Zilei

Pierderile RBS influenteaza si actiunile BT, BRD si Erste Bank de la Bursa din Bucuresti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-19 17:34

Anuntul privind pierderile inregistrate de Royal Bank of Scotland (RBS), banca britanica nationalizata recent, au influentat si actiunile listate la Bursa din Bucuresti, inclusiv pe ale bancilor.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa de luni, de 3,28 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 5,04%, la 1,13 lei, în timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au depreciat cu 5,06%, până la cotaţia de 0,03 lei, în urma unor schimburi de 1,39 milioane lei.

"Acţiunile Băncii Transilvania se vând bine în continuare, pentru că cei care nu au terminat de vândut în octombrie, înainte să fie suspendate titlurile băncii, vând acum. Probabil sunt şi nişte fonduri mai mari care ies din acţionariat", a a declarat pentru NewsIn Florin Cătinaş, broker la WBS România.

"Acţiunea Erste a ajuns foarte aproape de minimele anterioare şi trebuie să vedem dacă acestea vor rezista sau vor fi sparte", apreciază Florin Cătinaş.

Preţul titlurilor BRD SocGen (BRD) a coborât cu 2,45%, ajungând la 7,95 lei, pe fondul unor schimburi de 723.600 lei, iar acţiunile SIF Moldova (SIF2) au atras o lichiditate de 591.500 lei,şi s-au depreciat cu 5,36%, până la 0,53 lei.

Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,82%, trasă în jos de acţiunile bancare, iar indicele ROTX a coborât cu 3,8%, în urma deprecierii agresive a titlurilor Erste, în contextul în care bursele europene au fost afectate de pierderile estimate ale Royal Bank of Scotland (RBS).

În şedinţa de tranzacţionare de luni, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a sporit cu 26%, la 10,19 milioane lei (2,39 milioane euro), comparativ cu cea consemnată în şedinţa precedentă, de 8,08 milioane lei (1,89 milioane euro).

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 2,19%, până la 2.746,92 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 1,82%, până la 1.822,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 2,85%, până la 13.570,36 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborât cu 3,78%, ajungând la 5.582,79 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,38%, până la 270,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a coborât cu 2,14%, până la 390,23 puncte.

Marile pieţe europene trecuseră pe roşu, la ora închiderii şedinţei BVB, după ce acţiunile bancare şi-au adâncit pierderile, în frunte cu titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), după ce instituţia de credit a estimat pentru anul 2008 pierderi de 41 miliarde de dolari.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de acţiuni listate pe bursa londoneză, FTSE, scădea cu 0,50%, până la 4.126,29 puncte, iar indicele pieţei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,34%, până la 4.351,51 puncte. Indicele celor mai solide 40 de acţiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scădea cu 0,74%, până la 2.994,33 puncte.

"Scăderile de marile burse europene au început puţin mai târziu decât ştirea cu pierderile RBS, dar probabil că investitorii erau încă influenţaţi de optimismul generat de al doilea plan de salvare al sistemului bancar din Marea Britanie", a declarat pentru NewsIn Florin Cătinaş, broker la WBS România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii