BANCI | Stirea Zilei

Pierderile BCR au depasit 1 miliard de lei in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-28 08:53

BCR a anuntat pierderi nete de 1,234 miliarde lei (276 milioane euro) in 2012, dupa ce in trimestrul 3 al anului precedent pierderile au ajuns la 762 milioane lei, din cauza cresterii costurilor de risc si a restructurarilor operate de banca in prezent.

Costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor in 2012 a crescut semnificativ, cu 68%, la 3,6 miliarde lei (813 milioane euro).

Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 26,7% din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2012, în timp ce formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atât în termeni absoluti cât si relativi, precizeaza banca. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 50,6% la 58,6%.

Profitul operational s-a ridicat la 2,3 miliarde lei, in scadere cu 3,3% fata de 2011, iar raportul cost/venit a ramas stabil, la 41,6%, fata de 41% in 2011.

De asemenea, activele BCR au scazut puternic pe parcursul anului trecut, cu 4,5%, la 16,4 miliarde euro (73,2 miliarde lei).

„Ratele de solvabilitate se mentin mult peste cerintele de reglementare (min 10%) ale Băncii Nationale a României, fiind de 12,4% în decembrie 2012 (BCR neconsolidat, aplicând IFRS cu filtre prudentiale).

De asemenea, rata capitalului de rang 1+2, la o valoare de 18,6% (decembrie 2012, Grupul BCR, IFRS) arată clar rata de adecvare a capitalului BCR si sustinerea continuă din partea Erste Group.

Volumul agregat al creditelor acordate clientilor (înainte de provizionare, IFRS) a rămas stabil la 53.243,0 milioane RON (11.979,5 milioane EUR), (-0,2%) fată de 53.376,3 milioane RON (12.346,2 milioane EUR) la finele anului 2011, activitatea nouă de creditare fiind afectată de cererea slabă.

Banca intentionează să se concentreze asupra creditării în RON, astfel încât să inverseze combinatia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si să-si folosească din plin capacitatea puternică de autofinantare în RON”, se arata in comunicatul bancii.

Seful BCR: Anticipam cu nerabdare transformarea bancii si a viitorului nostru

„Anticipăm cu nerăbdare transformarea băncii noastre si a viitorului nostru. Acest proces a început în 2012 si va continua pe parcursul anului 2013. Obiectivele noastre sunt clare, în primul rând tintim îmbunătătirea treptată a calitătii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. În paralel, cautăm să optimizăm calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizării departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generală a modelului operational", a declarat Tomas Spurny, Presedintele BCR, citat in comunicatul bancii.

„Restructurarea în profunzime a operatiunilor noastre are în vedere, mai întâi de toate, îmbunătătirea experientei clientilor si adaptarea generală a organizatiei la noile realităti de pe piata bancară din România. Nu am nici o indoiala ca echipa BCR va avea succes în fata acestei provocări", a adăugat Tomas Spurny.

Vezi in fisiere comunicatul BCR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii