BANCI | Interviu

Patriciu: Romania trebuie sa stabilizeze moneda nationala prin adoptarea consiliului monetar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-07 15:28

România este deja destul de afectată de criza financiară, care este de-abia la început, şi va avea efecte atât în piaţa bancară, cât şi în încetinirea creşterii economice, dacă BNR şi Guvernul nu vor lua măsuri, a declarat, marţi, la Alma-Ata, directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu.

"Măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul ar trebui să stimuleze dezvoltarea infrastructurii, foarte rapid, prin modificarea Legii exproprierii şi simplificarea barierelor administrative care stau în calea investiţiilor de capital. BNR va trebui să relaxeze toate condiţiile de creditare şi să injecteze bani în economie. Să nu ne mai luptăm cu inflaţia, ci cu spectrul recesiunii. BNR tratează economia României de guturai, când ea are ciumă, care ar trebui să se termine", a afirmat Patriciu.

El consideră că România ar trebui să stabilizeze moneda naţională prin adoptarea consiliului monetar, precum Bulgaria.

"Este dovedit faptul că doar o treime din credite sunt în lei. Te laşi la îndemâna speculatorilor (...) Eonomia României are nevoie de credite, şi nu să pui căpăstru creditului de consum şi celui ipotecar. Este o trăznaie şi este în tradiţia tuturor băncilor centrale europene, care urmează Banca Centrala Europeană. Nu se moare din inflaţie, dintr-o criză de sistem se moare. Singurul lucru de care are nevoie România este stabilizarea cursului de schimb, lucru care te protejează de speculator", a afirmat Patriciu.

El a mai precizat că nivelul deficitului de cont curent nu are "nicio importanţă" pentru o economie care este în dezvoltare şi că specialiştii în macroeconomie ajung să analizeze totul şi să nu ştie nimic.

"Se tot vîntură pe la televiziuni deficitul (de cont curent - n.r.). Deficitul nu are nicio importanţă pentru o ţară care creşte. Deficitul de cont curent va scădea dacă economia creşte. Degeaba te stabilizezi omorând, moartea este perfect stabilă. Nu ai de ce să stabilizezi, ce să stabilizezi, săracia? Macroeconomiştii sunt nişte specialişti care ajung să analizeze totul şi să nu ştie nimic. Singuri ne dăm palme, singuri ne legăm la picioare", a continuat omul de afaceri.

Totodată, Patriciu a spus că majorarea salariilor fără creşterea productivităţii "este o prostie, dacă nu chiar o crimă".

"Nu pot fi de acord cu astfel de măsuri populiste, a adăugat directorul Rompetrol, referindu-se la creşterea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Cel mai mare duşman al capitalismului este populismul demagocic din politică, este drama pe care o trăieşte România de 4 ani, a afirmat oficialul Rompetrol.

El susţine că de la începutul anului, piaţa imobiliară a scăzut cu 50% şi că acest trend va continua.

"Clientul este un sclav între bănci şi developerii din piaţa imobiliară. Preţurile medii pe metru pătrat trebuie să scadă în România", a mai afirmat Patriciu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii