BANCI | Ultima Ora

Parlamentul din Cipru a respins taxa pe impozitele bancare, declansand o noua criza in Europa. Primele reactii: bancile ar putea sa nu se mai deschida

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-19 20:39

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, o condiţie pentru primirea unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro necesar salvarii tarii si a bancilor de la faliment, declansand astfel o noua criza in zona euro.

Parlamentul din Cipru are 56 de membri, dintre care majoritatea, respectiv 36 au votat impotriva taxei iar 19 s-au abtinut, un parlamentar fiind absent, relateaza agentiile de presa internationale.

Planul de salvare a Ciprului este pus astfel sub semnul intrebarii, ceea ce ar putea aduce noi tensiuni in zona euro.

Tarile UE au declarat înainte de vot ca nu vor acorda Ciprului imprumutul de 10 miliarde de euro aprobat sambata daca nu va fi aprobata si contributia deponentilor la planul de salvare.

Banca Centrală Europeană a amenintat, de asemenea, ca va suspenda împrumuturile de urgentă pentru bancile cipriote.

Nationalizarea unei parti de pana la 10% din depozitele bancare ar fi adus inca 5,8 miliarde de euro la pachetul financiar necesar salvarii Ciprului. Aceasta masura a fost luata intrucat daca intregul pachet de 15,8 miliarde de euro ar fi suportat de guvern, datoria publica a acestuia ar fi devenit prea mare si imposibil de suportat.

Actiunile de pe bursele europene sunt in scadere iar moneda euro s-a devalorizat la un record al ultimelor 3 luni, cu toate ca economia Ciprului reprezinta doar 0,2% din economia zonei euro formata din 17 tari.

Oficialii europeni, printre care ministrul de Finante al Olandei, Jeroen Dijsselbloem, au spus ca Ciprul trebuie sa contribuie la pachetul financiar de salvare a tarii, intrucat situatia tarii este unica, sistemul bancar fiind de 6 ori mai mare decat economia.

Nationalizarea depozitelor, vazuta ca o masura impotriva Ciprului

Votul a fost aplaudat de multimea adunata in fata Parlamentului din Cipru, care a scandat: "Ciprul apartine poporului său", relateaza Reuters.

Proaspatul ales presedinte al tarii, Nicos Anastasiades, avertizase astazi ca Parlamentul va respinge ideea de nationalizare a depozitelor, "pentru că ei cred că este o decizie nedreapa si împotriva intereselor Ciprului, in general."

Anastasiades a refuzat să accepte o taxă mai mare de 10% pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, ceea ce înseamnă si impozitarea conturilor cu valori mai mici, care ar fi afectat cea mai mare parte a deponentilor increzatori ca depozitele lor sunt garantate.

Decizia fara precedent luata de Eurozone de a impune taxe pe depozitele bancare a starnit un val de indignare printre ciprioti si a provocat tensiuni pe pietele finanicare.

Oficialii europeni au explicat ca este vorba de o decizie unica, ce nu se va repeta in alte tari din Europa, intrucat in Cipru este o situatie speciala, majoritatea depozitelor fiind detinute de straini si de rusi care urmaresc sa-si ascunda averile sau afacerile oneroase.

Primele reactii

Banca Centrală Europeană a luat act, marţi seară, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenţă financiară, reiterând că va furniza necesarul de lichidităţi sistemului bancar cipriot, informează AFP.

"BCE a luat act de hotărârea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenţă financiară) şi este în contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirmă angajamentul de a furniza necesarul de lichidităţi conform reglementărilor existente", a anuntat institutia.

In acelasi timp, zona euro aşteaptă o contrapropunere din partea autorităţilor cipriote după respingerea de către Parlamentul de la Nicosia a planului de salvare ce prevedea impozitarea depunerilor bancare.

„Aşteptăm o contrapropunere cu efect echivalent”, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Ministrul german de Finante: Bancile din Cipru ar putea sa nu se mai deschida

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble şi-a exprimat regretul în legătură cu respingerea marţi de către parlamentul cipriot a impozitării depozitelor bancare, în schimbul asistenţei financiare de urgenţă din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Într-un interviu pentru canalul de televiziune ZDF, Schaeuble a declarat marţi seara că nu ştie în acest caz dacă băncile din Cipru se vor mai redeschide vreodată. În prezent, toate băncile din insulă sunt închise şi ar urma ca joi să se deschidă.

Cipru nu are pe cine da vina pentru 'situaţia gravă', a mai spus ministrul de finanţe al Germaniei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii