BANCI | Ultima Ora

Parlamentul din Cipru a aprobat divizarea bancilor in "bune si rele", ca solutie pentru netaxarea depozitelor sub 100.000 de euro. Cyprus Popular Bank (Marfin) se inchide

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-23 08:57

Parlamentul din Cipru a adoptat vineri seara o lege care permite guvernului si bancii centrale sa divizeze bancile insolvente in "banci bune si rele", in incercarea de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeana pentru salvarea tarii de la faliment.

Oficialii ciprioti spun că prima banca ce ar urma sa fie restructurata si ulterior inchisa este Cyprus Popular Bank (Marfin), o masura care va proteja deponentii cu sume de pana la 100.000 de euro, plafonul garantat la nivelul european.

In acest fel, un numar de 361.000 de deponenti ce detin depozite sub 100.000 de euro la aceasta banca vor fi protejati, urmand a fi transferati catre Bank of Cyprus, in timp ce restul de 10.000 cu depozite mai mari vor fi transferati catre "banca rea", ale carei active vor fi inghetate pana la gasirea unui cumparator. De asemenea, acestia ar urma sa piarda o mare parte, 40% sau 50%, din valoarea depozitelor.

Parlamentul din Cipru ar urma sa se intruneasca si in cursul zilei de astazi pentru a lua o decizie cu privire la valoarea taxei pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Restructurarea bancilor a fost, asadar, solutia pentru protejarea depozitelor sub 100.000 de euro, ce urmau sa fie taxate cu pana la 7% in planul initial al UE de salvare a Ciprului, dar care a fost respins de Parlamentul din Cipru.

Parlamentul a aprobat, vineri, si crearea unui "fond de solidaritate", un pool al activelor de stat care sa constituie o garantie pentru o emisiune de obligațiuni de urgență.

De asemenea, guvernul cipriot a primit puterea de a impune restrictii de capital pentru bănci, pentru evitarea scurgerii fondurilor in afara tarii.

Ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se intalneasca duminica pentru a discuta noile masuri propuse de Cipru, in conditiile in care acestia s-au aratat neinduplecati cu privire la conditia ca sectorul financiar din Cipru sa participe cu aproximativ 5,8 miliarde euro la planul de salvare a tarii, de 15,8 miliarde, data fiind dimensiunea exagerata a bancilor din aceasta tara.

Exista insa flexibilitate cu privire la sursele si modalitatile de a face rost de acesti bani, iar solutia gasitia de ciprioti, asa cum am vazut, este de a proteja depozitele sub 100.000 de euro, cu pretul restructurarii celor doua mari banci ale tarii si impunerea de pierderi pentru deponentii cu sume mai mari de plafonul european pentru garantarea depozitelor, de 100.000 de euro.

Ce se va intampla cu Bank of Cyprus?

Ciprul ar putea fi obligat să restructureze si cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, insa guvernul de la Nicosia incearca sa evite acest lucru prin impunerea unei taxe mai mari, de 20%, pe depozitele neasigurate de peste 100.000 de euro din aceasta banca.

Bank of Cyprus detine mai mult de o treime din totalul depozitelor tarii, adica in jur de 28 miliarde de euro.

Nu este clar inca daca prin aceste masuri se vor putea economisi cei 5,8 miliarde de euro necesari pentru a completa planul de salvare a tarii, la care contribuabilii din zona euro participa cu alte 10 miliarde.

"Ce rezolvam dacă, dupa impunerea unei taxe pe depozitele din Bank of Cyprus, două săptămâni mai târziu banca falimenteaza? Restructurarea ambelor banci este mai sigura," a declarat un oficial citat de Wall Street Journal.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii