BANCI | Ultima Ora

OTP Bank a avut pierderi de 19 mil. euro in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-08 11:00

OTP Bank România a înregistrat in 2012 o pierdere semnificativă, de aproximativ 18,9 milioane euro (5,53 miliarde forinti), fată de un profit de 763 milioane forinti în 2011.

Grupul maghiar, care a realizat un profit net de 26 miliarde forinti, precizeaza, in prezentarea privind rezultatele anuale, ca pierderea subsidiarei din Romania este cauzata in parte de cresterea cu 54% a costurilor cu riscul, iar pe de alta parte de reducerea cu 28% a profitului operational, la 6, 5 miliarde forinti (in jur de 21 milioane euro).

OTP Bank Romania si-a majorat costurile cu riscul la 12,44 miliarde forinti (in jur de 40 de milioane de euro) pentru a imbunatati rata de acoperire a creditelor neperformante cu intarzieri de peste 90 de zile la rambursare.

Costul riscului s-a majorat cu 81% in T4, ca efect al schimbarii metodologiei de provizionare pentru creditele de consum transferate catre firma de recuperare a creantelor OTP Factoring.

Rata creditelor neperformante a fost de 15,9%, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent, cand era de 12,1%. In ultimul trimestru din 2012, formarea de noi credite neperformante cu intarzeri de peste 90 de zile a scazut la cel mai mic nivel de dupa primul trimestru din 2011.

Cea mai mare parte a neperformantelor au venit, in ultimele trimestre din 2012, din portofoliul de credite ipotecare, in timp ce restantele IMM-urilor au scazut in ultimele trei luni ale anului.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, cu intarzieri de peste 90 de zile, a fost de 73,1%, in crestere cu 3,2%, de la 69,9% in 2011.

Venitul net din dobanzi s-a diminuat, de asemenea, cu 15%, ca efect al campaniilor de atragere de depozite, cu scopul de a se imbunatati raportul credite/depozite, care a scazut cu 80 de puncte procentuale (0,8%).

Veniturile totale ale bancii au fost de 19,8 miliarde forinti (63,7 milioane lei), in scadere cu 11%, in timp ce cheltuieile operationale au crescut cu 1%, la 13,3 miliarde forinti.

Pe de alta parte, OTP Bank si-a majorat volumul de credite de consum cu 74% (ajustat la cursul de schimb), creditele coporate inregistrand o scadere. Volumul total de credite brute a crescut cu 6%, dupa ajustarea la evolutia cursului, la 392 miliarde forinti.

Ca efect al cresterii puternice a creditelor de consum, OTP Bank si-a majorat cota de piata pe acest segment de la 3,4% la 4% in 2012. Ca efect al schimbarii de strategie spre creditele de consum, creditele ipotecare au scazut cu 1%.

Depozitele au crescut cu 40%, cel mai mare avans dintre subsidiarele grupului, la 155 miliarde forinti.

Activele totale ale bancii au ramas la acelasi nivel, de 461 miliarde forinti. Banca si-a redus reteaua cu 11 unitati, la 89 de puncte de lucru.

Ca efect al majorarii de capital cu 50 de milioane de lei in decembrie 2012, rata de solvabilitate a OTP Bank Romania a crescut la 15,6%.

(Cursul luat in calcul la transformarea forintilor in euro a fost de 311 forinti pentru un euro).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii