BANCI | Interviu

OCDE: Lumea intra in recesiune in 2009 iar criza se va extinde pana la sfarsitul anului viitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 15:20

Economiile ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea intra în recesiune în 2009, iar criza financiară se va extinde până la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor OCDE, relatează AFP.

"Economiile din cadrul OCDE par să fi intrat în recesiune şi rata şomajului a crescut în numeroase ţări", a subliniat OCDE în cadrul previziunilor revizuite pentru Statele Unite, zona euro şi Japonia, publicate joi.

Economiile statelor membre ale OCDE ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,4% în 2008, urmată de o comprimare cu 0,3% în 2009 şi de o revenire de 1,5% în 2010.

Pentru Statele Unite, creşterea ar urma să fie de 1,4% în 2008, urmată de o scădere cu 0,9% în 2009. În 2010, OCDE estimează o creştere de 1.6%.

În Japonia, economia ar urma să înregistreze o creştere cu 0,5%, urmată de o scădere cu 0,1%, în 2009. În 2010, economia niponă ar urma să avanseze cu 0,6%.

Economia zonei euro ar putea creşte cu 1,1% în 2008, urmând să se comprime cu 0,5% anul viitor. O creştere de 1,2% este preconizată în 2010.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta ar urma să atingă 5,9% în 2008, în cadrul OCDE, 6,9% în 2009 şi 7,2% în 2010.

"Criza financiară care a început în septembrie ar trebui să fie de scurtă durată, însă va fi urmată de o perioadă îndelungată de turbulenţe financiare, până la finalul lui 2009, după care ar trebui să se revină la normal", arată raportul.

Aceşti factori negativi ar trebui să fie compensaţi parţial de majorarea veniturilor reale ale familiilor, în urma ieftinirii materiilor prime, în timp ce inflaţia ar urma să coboare de la nivelul record din vară şi să se tempereze, treptat, la 1,7% în 2009, respectiv 1,5% în 2010, după nivelul de 3,3% din 2008.

Ţările emergente ar putea fi, de asemenea, afectate de încetinirea comerţului mondial, pentru o prioadă mai îndelungată decât se estima.

OCDE a făcut apel la noi măsuri de stimulare macroeconomică şi a subliniat că instrumentele clasice de politică monetară şi-au pierdut eficacitatea în condiţiile actuale, în contextul puternicelor tensiuni financiare.

"Politicile bugetare au un rol de jucat", iar ţările ce dispun de marje de manevră bugetară ar trebui să le utilizeze, mai ales pentru scăderea impozitelor impuse familiilor afectate de înăsprirea condiţiilor de creditare, a spus OCDE.

"În acelaşi timp, având în vedere nivelul ridicat al datoriilor publice în numeroase ţări din cadrul OCDE, este important ca o autoritate credibilă să fie investită pentru a asigura stabilitatea bugetară pe termen lung", a mai precizat OCDE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii