BANCI | Stirea Zilei

Oana Petrescu, Deloitte: Nu prea e loc pentru 40 de banci profitabile in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-04 08:14

Oana Petrescu (foto), partener la fima de consultanţă Deloitte si fost vicepresedinte pe retail la BCR, considera ca in Romania nu prea mai e loc pentru 40 de banci profitabile, cate sunt in prezent.

„Există trei paliere ale sistemului bancar, toate cu limitările lor: capitalul, economisirea internă şi sursele de finanţare, precum şi modelul de business, dar băncile pot să lucreze din păcate doar asupra ultimului element. De aceea vedem foarte multă activitate la bănci, cum îşi definesc în condiţiile acestea de restricţii zonele în care pot aduce valoare şi unde pot să fie mai bune decât piaţa. Fiindcă nu prea e loc pentru 40 de bănci profitabile în România, iar pentru a fi profitabil trebuie să aduci nivelul de costuri la o bază sub 50% din venituri şi să ajungi să targetezi anumite segmente, produse, canale, în mod sistematic”, a explicat ea.

Sistemul este supradimensionat fata de volumul de tranzactii care au loc. Ca sa te mentii pe piata, ca banca universala ai nevoie de o cota de 8-10%, fata de 4% cat era nevoie inaintea crizei, considera Petrescu.

Rentabilitatea capitalurilor bancare în România a ajuns negativă, fiind mult mai mică decât în alte ţări din zonă, precum Bulgaria, Cehia sau Polonia, astfel încât capitalurile nu se mai înghesuie să vină în România, vin doar în măsura în care reglementatorul le cere acest lucru.

„România nu va fi atractivă pentru capitalul bancar până când băncile vor fi din nou profitabile, până când nu vor putea să creeze valoare pentru acţionari”, a adăugat Petrescu.

Capitalul reprezintă o mare limitare în potenţialul de a acorda credite şi implicit de creştere a României.

„În lipsa capitalui bancar, a investiţiilor străine, a atragerii de fonduri europene, nu putem creşte. Iar un deficit bugetar mai mare nu ne putem asuma din cauza normelor europene. Dacă nu avem creştere economică, nu numai că băncile nu vor mai aduce capital, ci le va fi afectată şi mai mult profitabilitatea”, a mai spus ea.

Costul riscului raportat la venitul din dobânzi s-a dublat în 2009 dar s-a stabilizat în 2010 şi 2011, în aşteptarea unei creşteri. Criza datoriilor suverane a făcut însă ca acea creştere aşteptată a economiei să nu se reia, în primă instanţă din cauza limitării capitalurilor de către reglementatori, cu impact asupra accesului la finanţare.

„În condiţiile în care costul riscului s-a dublat în 2012, intrarea pe pierdere a fost inevitabilă, dar pe de altă parte nu reprezintă starea fundamentală a sistemului bancar românesc. O considerăm un eveniment excepţional, o corecţie, ca efect al adaptării garanţiilor la noile condiţii ale pieţei. În final, sistemul bancar se va întoarce la profitabilitate, dar încă insuficientă, la un nivel cu mult sub ţările vecine, ceea ce va face ca din nou să nu fie atractiv să vii cu capital în România şi să nu poţi să creezi un motor de creştere economică”, a adăugat Oana Petrescu.

Pe de altă parte, scad şi veniturile operaţionale ale băncilor, adică cele din dobânzi, comisioane şi din tranzacţionare. Se vede o corecţie semnificativă de la un an la altul, în timp ce costurile scad mult mai încet.

„În consecinţă, raportul cost-venit este în creştere, ceea ce nu este sănătos, şi de aceea se vorbeşte despre schimbarea modelurilor de business. Chiar dacă problema provizioanelor ar fi stabilizată, şi nu rezolvată, rămâne o problemă supradimensionarea sistemului bancar faţă de nivelul de tranzacţii şi necesarul care există la ora actuală în economie”, a spus ea.

Al treilea factor limitativ al dezvoltării băncilor, după cerinţele de capital, care afectează foarte mult dezvoltarea, modelul de business, care este supradimensionat, avem şi un raport al creditelor faţă de depozite, în jurul a 125%. În Cehia, Slovacia, Polonia, ponderea depozitelor este mult mai mare, ceea ce le dă potenţial, datorită economisirii interne. Ce înseamnă asta: că gradul de economisire internă în România nu lasă loc creării unor resurse interne.

Vezi in Fisiere o prezentare a Oanei Petrescu despre sistemul bancar romanesc

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii