BANCI | Stirea Zilei

Numarul persoanelor fizice cu restante la credite a scazut la cel mai redus nivel din ultimii 7 ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-08 23:07

Numarul persoanelor fizice cu restante la creditele luate de la banci a scazut substantial in decembrie 2015, cu 17.121 fata de noiembrie, pana la un total la 157.989 de persoane, acesta fiind cel mai redus numar de restantieri din martie 2009, cand erau 152.535, conform datelor statistice din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.

La CRC se inregistreaza creditele persoanelor fizice cu valori de cel putin 20.000 de lei (echivalentul a aproximativ 5.000 de euro) obtinute de la banci si IFN-urile din registrul special (in jur de 40 de firme de leasing si de credite de consum), in timp ce la Biroul de Credit se regasesc si creditele cu valori mai mici, precum si cele acordate de un numar de 25 de IFN-uri.

Dat fiind ca exista mai multe credite de valori mici, in special cele acordate de IFN-uri, numarul restantierilor de la Biroul de Credit este substantial mai ridicat decat cel inregistrat de BNR.

Astfel, la Biroul de Credit erau consemnate in decembrie 2015 un numar de 704.246 de persoane fizice cu restante de peste 30 de zile, de asemenea in scadere semnificativa fata de luna precedenta, cand erau 711.934 de restantieri, cu 7688 mai multi.

Tot datorita faptului ca majoritatea imprumuturilor sunt de mica valoare, totalul restantelor la Biroul de Credit s-a mentinut ridicat, mai exact 11,377 miliarde lei in decembrie 2015, in scadere cu doar 26 milioane lei fata de luna precedenta si aproape la acelasi nivel cu cel din octombrie, cand erau mult mai multi restantieri, respectiv 712.197.

Interesant este ca si la Centrala Riscului de Credit sumele restante au scazut moderat, cu doar 78 milioane lei, la 6,055 miliarde lei in decembrie 2015, de la 6,133 miliarde lei in noiembrie, in ciuda faptului ca numarul restantierilor a scazut cu peste 17.000.

Explicatia acestui fenomen este aceea ca bancile au vandut un numar mai mare de credite neperformate catre firmele de recuperare creante, in timp ce volumele de noi credinte recunoscute ca neperformante au crescut mai mult.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii