BANCI | Analiza

Numarul cardurilor scade, valoarea platilor cu cardul creste

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-18 09:06

Numărul cardurilor active a scăzut în primul trimestru cu 619.815 unităţi, la 10,58 milioane de unităţi, nivelul minim înregistrat după luna martie 2008, deşi valoarea tranzacţiilor a crescut comparativ cu perioada similară de anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.

Cardurile active sunt instrumentele prin care s-a efectuat cel puţin o tranzacţie în perioada de raportare.

Numărul cardurilor active era la finele primului trimestru cu 867.188 de unităţi sub nivelul din martie 2010, când au fost raportate 11,44 milioane de unităţi.

Portofoliul de carduri valide aflate în circulaţie la finele lunii martie era format din 12,52 milioane de unităţi, în scădere cu 258.546 de carduri comparativ cu sfârşitul primului trimestru al anului trecut şi cu 60.379 de unităţi faţă de finele lui 2010.

Cardurile de debit au avut o evoluţie pozitivă în primul trimestru, atât faţă de finele anului trecut, cât şi comparativ cu perioada similară din 2010, în timp ce portofoliul de carduri de credit s-a redus semnificativ.

Numărul de carduri de debit valide era la sfârşitul lunii martie de 10,58 milioane de unităţi, în creştere cu 104.654 de carduri faţă de decembrie 2010 şi cu 46.404 unităţi comparativ cu finele primului trimestru al anului trecut.

Pe de altă parte, portofoliul de carduri de credit valide aflate în circulaţie s-a redus în primul trimestru cu 181.348 unităţi faţă de decembrie 2010 şi cu 311.235 de carduri comparativ cu martie 2010. Astfel, la finele lunii martie existau 1,94 milioane de carduri de credite valide, număr minim înregistrat de când sunt datele disponibile, respectiv din martie 2008.

Totuşi, valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri de debit a crescut în primul trimestru cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,56 miliarde de lei. Valoarea plăţilor cu carduri de credit s-a situat în primul trimestru la 667,14 milioane de lei, în urcare cu peste 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Retragerile de numerar de la bancomatele din ţară cu carduri emise de băncile locale au însumat în primul trimestru 21,35 miliarde de lei, în creştere cu 5,44% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar depunerile de numerar prin intermediul ATM-urilor s-au majorat cu 4,73%, la 879,6 milioane de lei.

Valoarea tranzacţiilor realizate la POS-urile din ţară prin carduri emise de băncile locale a avansat în primul trimestru cu 7,19% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,99 miliarde de lei.

Cardurile emise de băncile locale au fost utilizate şi la bancomatele şi POS-urile din străinătate, dar românii au preferat să plătească cu cardul direct la comercianţi în locul retragerilor de numerar. Astfel, cardurile emise în România au fost utilizate în primul trimestru pentru a retrage din străinătate 364,2 milioane de lei, şi pentru tranzacţii la POS-uri din afara ţării în valoare de 892,9 milioane de lei.

Pe de altă parte, cardurile emise în străinătate au fost utilizate în România în special pentru retrageri de numerar şi mai puţin pentru efectuarea de tranzacţii la terminalele instalate la comercianţi.

Cardurile emise în străinătate au fost folosite pe piaţa locală pentru a retrage numerar în sumă de 505 milioane de lei şi pentru a realiza tranzacţii la POS de 212,89 milioane de lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii