BANCI | Opinie

Nu mai trageti aiurea in bancheri!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2011-06-24 10:04

Iata o fraza scrisa de un bun cunoscator al pietei bancare si un respectat analist/ziarist: "Daca ar fi sa se exprime pe de-a dreptul, banca centrala ar trebui sa spuna: bancherii au fost recompensati pe indicatori de volum, fara sa se puna vreo secunda problema calitatii activului generat. Iar cei care au procedat astfel sunt inca in functii, de la director de departament la vicepresedinte de banca".

Acum sa ne gandim un pic mai bine.

Mai intai, trebuie sa nu uitam ca bancile astea sunt, de fapt, niste firme private, chiar daca lucreaza cu banii depusi de oameni in conturi si chiar daca unele prezinta risc sistemic, sunt "too big to fail", asa ca trebuie reglementate si eventual salvate de banci centrale sau guverne.

Cu alte cuvinte, riscul de credit intr-o banca are un rol esential si nicio banca, nici cele de stat, nu vrea sa dea credite pe care sa nu le mai poata recupera, cu dobanda cu tot.

Dar nu poti sa acuzi, just like that, ca bancile n-au anticipat criza si ar fi trebuit sa fie mult mai conservatoare, sa acorde prime in functie de calitatea portofoliului si nu a volumului de vanzari. Si sa induci ideea ca bancherii au facut rau cu buna stiinta astfel ca acum trebuie demisi.

Pana la urma, la acea vreme, inainte de criza, calitatea portofoliilor era excelenta, chiar datele BNR au aratat asta.

Si asa am ajuns la BNR. Nu e normal sa acuzam doar bancile si sa nu zicem nimic de autoritatea de supraveghere. Daca BNR nu ar fi lasat bancile sa-si plateasca bancherii doar in functie de volumul de credite, atunci acestea n-ar fi facut-o, cum se intampla acum, de altfel.

E usor sa dai vina doar pe banci ca au dat atatea credite. Pana la urma, chiar Mugur Isarescu zicea la un moment dat ca si oamenii au partea lor de vina ca au luat credite cu nemiluita.

Regulile s-au schimbat dupa criza, si chiar bancherii le accepta, isi recunosc greseala. Sunt mai prudenti, la fel ca si clientii lor, de altfel.

Nu e corect sa tragem la intamplare sau la tinta, in bancheri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii